Церква св. Флавіана, патріарха Новгородського

Розмір зображення: 781:800 піксел

Загальний вигляд з позиції С2. Фото до 1914 р. ЦДІА, ф. 408, оп. 1, спр. 1327, арк. 11. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 310.

У 1894 р. в селі, що було літньою резиденцією холмського єпископа, вибудовано класицистичний будинок єпископа та муровану неоросійську церкву. 1 Вони були перебрані польською владою після першої світової війни. Будинок єпископа переданий надлісництву, а в церкві влаштовано костел. 2 Ліквідована під час або після другої світової війни.

Це була мурована орієнтована споруда в неоросійському стилі. Складалася з вищої прямокутної в плані нави, до якої зі сходу прилягав вужчий прямокутний вівтар, а з заходу – прямокутний бабинець. Наву вкривав пірамідальний наметовий дах, увінчаний сліпим восьмибічним ліхтарем, вкритим цибулястою маківкою. Вівтар був накритий трисхилим дахом. З трисхилого даху бабинця здіймався восьмибічний ярус вежі-дзвіниці, вкритий восьмибічним пірамідальним дахом, увінчаним маківкою. Тиньковані стіни прикрашували орнаменти в тиньку, виконані на наріжних лопатках, та профільований вінцевий ґзимс. Вікна-трифорії нави мали профільоване обрамування.

1. ЦДІА, фонд 408, опис 1, справа 1327.

2. Процюк В. Книга пам’яті. – Львів, 1996.