2008 г. Из одесского музея похищена картина стоимостью 100 миллионов долларов

2008 р. МВС: Картину Караваджо не знайдено

Керівник Харківської обласної міліції Віктор Развадовський спростував інформацію про те, що знайдено викрадену в Одесі картину Мерізі Мікеланджело да Караваджо Взяття Христа під варту (Поцілунок Юди).

Він повідомив, що в подвір’ї приватного будинку під Харковом було знайдено тіло колекціонера Миколи Пономаренка, якого підозрюють у причетності до крадіжки полотна Караваджо. У самому будинку оперативники знайшли цінну картину, однак це не Караваджо, повідомляє газета Сегодня.

Знайдене полотно направили на експертизу, фахівці з'ясовують її вартість і авторство. На ній зображені вівці, а не біблійний сюжет Караваджо, повідомляє газета.

Крім того, затримано вбивцю харківського колекціонера – 28-річного місцевого жителя, повідомляє телеканал Вести.

Водночас правоохоронці вкотре повторюють, що дуже близькі до розкриття справи Караваджо. Як заявив прокурор Одеської області Василь Присяжнюк, оперативно-слідча група вийшла на слід злочинців, які спеціалізуються на подібних злочинах. В одній з українських областей було затримано автомобіль, що перевозив п'ять унікальних полотен вартістю від 3 млн євро і вище.

«Про подробиці говорити наразі не маю права, зараз саме такий момент, коли яка-небудь зайва інформація може зашкодити. Але вже можна сказати, що у викраденні картини Караваджо замішана ціла банда», – заявив Присяжнюк.

Про те, що полотно Караваджо Взяття Христа під варту знайшли повідомив у суботу тижневик Дзеркало тижня.

Нагадаємо, полотно італійського художника Мікеланджело Мерізі Караваджо Взяття Христа під варту або Поцілунок Юди (1573-1602) викрали з Одеського музею західного і східного мистецтва в ніч на 1 серпня. Його оцінюють в $ 100 млн.

Тиждень тому в МВС називали п'ять версій викрадення цього шедевра.