Приморські сходи фіксують поперечну вісь ансамблю Приморського бульвару, пов’язуючи бульвар та центральну частину міста з морським вокзалом. Вони є важливим акцентом у сприйнятті історичного середмістя Одеси з боку моря.

Сходи побудовані 1837-1842 рр. за проектом архітектора Ф.Боффо згідно з задумом, що виник у 1820-х роках і був реалізований у проекті 1835 р. за участю інженера С.Уптона. Реконструйовані в 1933 р.

Приморські сходи – трапецієподібні в плані з урахуванням сприйняття їх у перспективі. Ширина верхнього маршу – 13,4, нижнього – 21,7 м при загальній довжині 136,47 м та перепаді висот 27 м. Влаштовано їх на арках, що спираються на пілони й розміщуються під кожним з десяти маршів, розділених майданчиками. На всій довжині сходи скріплюються 24 поперечними анкерними зв’язками, з боків обмежені двома уступчастими парапетами. Матеріал сходів – блоки черепашнику. Споруджено їх на пальовому фундаменті.

Вирішені у формах класицизму, сходи вирізняються вдало знайденими пропорціями. Ефект перспективного скорочення підсилений відповідним похилом. Каскадність композиції підтримана ритмом уступів широких бічних парапетів Урочистий, монументальний характер сходів відтінено спокійною зеленню крутих схилів, укріплених потужними підпірними мурами та контрфорсами.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 190.