Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Здобудеш Українську державу
або згинеш у боротьбі за неї!

Богдан Хмельницький

?

1974 р. Паспортна інформація

Пам’ятник О.С. Пушкину

Пам’ятка монументального мистецтва

16 квітня 1889 р.

Розміщення:

Одеська обл., м. Одеса, Приморський бульвар.

Загальний опис:

На гранітному п’єдесталі, основою якого є гранітний басейн фонтану, встановлено бронзовий бюст поета. До кутів середніх частин п’єдесталу прикріплені бронзові зображення дельфінів, з пащ яких б’ють тонкі струмені води, що падають у чавунні вази-раковини. Останні встановлені в басейні на гранітних тумбах; з двох боків середнього басейну, виконаного з неполірованого граніту. Також з цих боків прироблені ще два малих закруглених басейни, а з переднього та заднього боків – по три гранітних східці.

З фронтального боку пам’ятника, що повернений до бульвару, викарбуваний напис:

“А.С. Пушкину граждане Одессы”.

На протилежній стороні напис: “Сооруженъ въ 1889 г.”.

Розміри:

Бюста: 2,0×1,54×0,56 м;

П’єдестала: 4,7×2,2×2,2 м.

Матеріал: бронза, граніт.

Історична довідка, відомості про дослідження:

Проект пам’ятника належав архітекторові Х.К. Васильєву, скульптор – Ж.А. Полонська.

Пушкін Олександр Сергійович (26.05(06.06).1799-29.01(10.11).1837 рр.) – великий російський поет, родоначальник нової російської літератури, що заклав своєю творчістю підвалини російської літературної мови.

6 червня 1880 р., в день відкриття пам’ятника О.С. Пушкіну у Москві, на засіданні Одеського Слов’янського товариства зародилася думка спорудити пам’ятник О.С. Пушкіну в ознаменування пам’яті поета та на честь його перебування в Одесі.

25 червня 1880 р. міська дума затвердила місце будівництва пам’ятника. 6 жовтня 1880 р. імператором було дозволене будівництво пам’ятника, але у зв’язку з відсутністю коштів було відкрито підписку на спорудження пам’ятника.

У відозві Слов’янського товариства говорилося: “Громадяни! Поспішайте своїми пожертвами здійснити справу увічнення пам’яті Пушкіна в Одесі. Пришліть Вашу данину на честь мистецтва, засвідчіть перед наступними поколіннями свою подяку за чудові рядки, котрими поет зафіксував минуле степів Бессарабії, скель Тавриди і нашого міста – цієї столиці Півдня, оплатіть Ваш борг за захоплюючі картини нашого гучно-гомінливого моря…”.

Одночасно з відозвою був опублікований конкурс на складання проекту фонтана з бюстом О.С. Пушкіна, вартістю 5 000 карбованців. На початку 1883 р. комісія прийняла проект Х.К. Васильєва. Пам’ятник був споруджений майже через 65 років після перебування засланого поета у Одесі (1823-1824 рр.). Пам’ятник було приурочено до 50-річчя з дня загибелі Пушкіна.

2 лютого 1887 року пройшла урочиста закладка пам’ятника, 16 квітня 1889 р. відбулося його урочисте відкриття. Це був третій пам’ятник поетові в Росії, після Москви та Кишинева.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний №: 59.

Основна бібліографія, архівні дані:

Одесса (1794-1894). К столетию города.- Одесса, 1895.

Путеводитель по Одесскому историко-краеведческому музею.- Одесса: Маяк, 1970.

Ілюстративні матеріали:

Пам’ятник О.С. Пушкіну. Генплан.

Пам’ятник О.С. Пушкіну. Фронтальний вигляд.

Пам’ятник О.С. Пушкіну. Вигляд ззаду.

Пам’ятник О.С. Пушкіну. Вигляд зліва.

Пам’ятник О.С. Пушкіну. Вигляд справа.

Пам’ятник О.С. Пушкіну. Фрагмент. Меморіальна дошка.

Пам’ятник О.С. Пушкіну. Фрагмент. Меморіальна дошка.