Будинок Завадовського (готель “Петербурзький”) формує східну частину ансамблю півкруглої площі. Побудований у 1833 р. архітектором Ф.Боффо за ескізним проектом 1826 р. архітектора А.Мельникова. Споруджувався як житловий будинок градоначальника графа Завадовського. У середині XIX ст. перетворений на готель і тоді ж дещо перепланований.

Будинок, вирішений у формах ампіру, – триповерховий, на підвалах. Його об’ємно-просторове вирішення визначають два рівновисокі призматичні корпуси: Г-подібний – уздовж вул. Катерининської та прямокутний у плані – уздовж Приморського бульвару. Корпуси об’єднані центральним, на чверть кола у плані, об’ємом. Головний вхід – через відкриту аркадну лоджію до суміжного з нею вестибюля. Через два широкі отвори вестибюль пов’язаний з головними парадними сходами. Внутрішнє розпланування -коридорне, двобічне. Стіни муровані з блоків черепашнику; фасади потиньковані.

Відповідно до проекту А.Мельникова, композиція фасадів майже ідентична композиції Присутствених місць. Відмінністю, введеною Ф.Боффо для уникнення монотонності, є заміна іонічного ордера пілястр на коринфський та застосування ліпного фриза.

Разом з Присутственими місцями споруда є домінантою унікального для України архітектурно-містобудівного ансамблю.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 191.