2007 р. В Одесі вночі поцупили три історичні гармати

Дата: 20.12.2007

У четвер уночі в Одесі зникли три гармати XVIII століття, що стояли в парку ім. Т.Г.Шевченка. Орієнтована номінальна вартість кожної з них – близько 20 тис. дол., вага – по 3 тонни 700 кг. Про це заявив колишній директор парку (2005-2006 роки) Леонід Ліптуга, повідомляє Ліга. Він упевнений, що гармати викрадені.

За словами Ліптуги, в Управлінні культури й в Управлінні охорони пам’яток історичної і культурної спадщини йому повідомили, що на реставрацію гармати не забирали і про їхнє зникнення нічого не відомо.

Екс-директор парку заявляє, що гармати представляють собою величезну історичну цінність. У свій час вони були встановлені на берегових батареях Одеси, брали участь в обороні міста, у тому числі і під час Кримської війни, коли англо-французька ескадра підійшла до берегів Одеси.

Ліптуга, який, будучи директором, мав намір використовувати їх для відновлення фрагменту батареї Одеського карантину, вважає, що гармати “у гіршому випадку здані на металобрухт, у кращому – знаходяться на дачі в якогось поціновувача старовини”.

При цьому він додав, що перемістити гармати такої ваги можна було тільки за допомогою підйомного крану і великовантажного автомобіля.

Джерело: “Українська правда”