2008 р. Одеський археологічний музей може втратити унікальну єгипетську колекцію

Дата: 18.03.2008

Співробітники Одеського археологічного музею Національної академії наук б’ють тривогу: під загрозою зникнення опинилася унікальна єгипетська колекція установи – одна з кращих у світі та єдина в Україні.

Завідувач відділом експонування музею Наталія Секерська повідомила, що експонатам потрібна реставрація і відповідні умови для зберігання, через відсутність мікроклімату, необхідного для зберігання подібних експонатів, тріскаються саркофаги, лущиться фарба, стираються написи на могильних плитах. Скільки грошей потрібно, щоб врятувати колекцію, співробітникам музею відповісти важко, але в будь-якому випадку таких сум (йдеться про сотні тисяч доларів) у музею немає.

Єгипетська колекція, збиралася не один десяток років. Її історія почалася з кількох пам’ятників, переданих у дар Одеському міському музею його засновником Бларамбергом у 1825 році. Про те, що колекція потребує реставрації, було зрозуміло ще в 70-ті роки минулого століття.

Тоді до Одеси приїхали кращі реставратори Радянського Союзу. Почалися реставраційні роботи. На деякі експонати встановили спеціальні датчики, що фіксують пошкодження. До речі, ці прилади є досі там. Але виникли непередбачені обставини, і роботи так і не вдалося завершити.

Джерело: “Музеї України”