Будинок археологічного музею

Розташований на розі вул.Ланжеронівської та Думської пл., будинок музею разом з Англійським клубом формує ансамбль площі, якою починається Приморський бульвар. Первісне призначення – будинок міських музею та бібліотеки. Нині використовується як Одеський археологічний музей НАН України з колекцією багатоцільового характеру (150 тис. експонатів, 50 тис. монет і медалей).

Побудований у 1883 р. за проектом архітектора Ф.Гонсіоровського з використанням форм неогрецького стилю, одно- та двоповерховий будинок розташований на схилі. Його об’ємно-просторову структуру формують три компартименти, які становлять єдине ціле: прямокутний у плані центральний, де міститься головний експозиційний зал, та суміжні з ним Г-подібний у плані (група приміщень з боку вул.Ланжеронівської та Думської пл.) і прямокутний з напівротондою (з протилежного боку внутрішнього подвір’я). Головний фасад акцентовано чотириколонним портиком коринфського ордера з повним антаблементом і трикутним фронтоном. Колони спираються на стінку двобічних сходів, що ведуть на розташовану в рівні 1-го поверху відкриту терасу перед головним входом. Внутрішнє розпланування побудоване на домінуванні головного експозиційного залу, обабіч якого розташовані анфіладно сполучені між собою малі зали та вестибюль. Стіни муровані з блоків черепашнику; перекриття – коробові склепіння у нижньому поверсі та плоскі балкові – у верхньому; фасади потиньковані.

Найвиразнішою є композиція головного фасаду, центрально-осьова симетрія якого закріплена головним входом з монументальним портиком. Стіни прорізані великими півциркульними вікнами та членовані міжвіконними пілястрами, їхній крупний масштаб підкреслює вкритий дощаним рустом масивний цоколь з невеликими прямокутними вікнами.

Інтер’єр вирішено в дусі елліністичної ордерної класики. Привертає увагу урочисте стримане оздоблення головного задута його тематична відповідність експозиції часів античності.

Споруда найстаріших в Україні публічної бібліотеки та музею відзначається яскравим стилістичним вирішенням.

О.І.Тищенко

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 182.