1974 р. Паспортна інформація

Будинок, де містився центр таємного грецького товариства “Філіке Гетерія”

Пам’ятка історії

Одеська обл., м. Одеса, пров. Красний, 18.

Загальний опис:

Пам’ятка являє собою двоповерховий будинок з каменя-черепашнику. Фундамент кам’яний, дах – бляшаний. Фасад рівний, без прикрас.

У 1961 p. встановлена мармурова меморіальна дошка розміром 0,6×0,4 м з текстом на українській мові: “В цьому будинку знаходився центр заснованого в Одесі в 1814 p. таємного Грецького патріотичного товариства “Гетерія”, яке очолило в 1821 p. повстання в Греції проти турецького ярма”.

Гетерії – таємні національно-визвольні товариства, які створювались наприкінці XVIII – початку XIX ст. Їх метою була боротьба за визволення Греції від турецького панування.

Перша Гетерія була створена у 1796 р. поетом Костянтином Рігасом. Після страти його та 7 інших членів організації у 1798 р. вона розпалася. Але ці товариства об’єднували вузьке коло учасників, переважно представників буржуазії. Загальнонаціональною організацією стала лише “Філіке Гетерія”, заснована в Одесі.

У вересні 1814 р. в Одесі, по провулку Красному, 18, в будинку грецького купця Г. Марасліса (будинок побудований на початку XIX ст., архітектор невідомий) була заснована “Філіке Гетерія” – організатор грецького національно-визвольного повстання 1821 р., яке висунуло греків в ряд незалежних європейських націй.

Засновниками “Товариства друзів”, відомого в Росії, як “Гетерія”, були грецькі патріоти: Ніколас Скуфас, Афанасіос Цакалов та Емануілос Ксантос.

У 1818 p. діяльність “Гетерії” розгорнулася в Петербурзі, Києві, Ніжині, Миколаєві, Кишиневі, Ізмаїлі, Херсоні, Севастополі, Таганрозі з відділеннями у великих містах Греції, грецьких колоніях та столицях деяких європейських держав. Центром її лишалася Одеса.

До “Філіке Гетерії” входили купці, ремісники, селяни, матроси, військові тощо. Значний вплив нa товариство мали російські дворянські революціонери – майбутні декабристи.

В березні 1818 р. центр “Філіке Гетерії” було перенесено до Константинополя. Організатором цього гетеристського центру став Ніколас Скуфас.

На 1820 р. “Філіке Гетерія” перетворилась в розгалужену організацію, яка охопила широкі верстви грецького народу, але з весни 1821 р. вона, як загальнонаціональна організація, фактично припинила своє існування.

В 1820 р. товариство очолили брати О. та Д. Іпсіланті. Розпочате гетеристами 6 березня 1821 р. повстання в Молдавії, яке стало поштовхом до розгортання національно-визвольного руху в Греції, завершилось у 1829 р. визволенням країни від турецького гніту.

13 серпня 1821 р. Одеська “Гетерія” була перейменована в “Одеське грецьке благодійне товариство”.

Велике значення для національно-визвольної боротьби грецького народу мала перемога Росії над Туреччиною у війні 1828-1829 pp.

Історія “Філіке Гетерії” – не тільки важливий етап довгої та впертої боротьби грецького народу за свободу та краще майбутнє, але й одна із самих яскравих сторінок дружніх російсько-грецьких зв’язків.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Одеської обласної Ради депутатів трудящих № 381 від 27.07.1971 р.

Охоронний № : 96.

Очерк истории города-героя.- Одесса, 1957.

Історія міст і сіл УРСР. Одеська область.- К., 1969.

Путівник по м. Одесі.- Одеса, 1969.

Рябінти-Скляревський А. Таємні товариства на півдні в епоху декабристів // Рух декабристів на Україні.- Харків, 1926.

Арш Г.Л. Этеристское движение в России.- Москва, 1970.

Будинок, де містився центр таємного грецького товариства “Філіке Гетерія”. Генплан.

Будинок, де містився центр таємного грецького товариства “Філіке Гетерія”. Загальний вигляд.

Будинок, де містився центр таємного грецького товариства “Філіке Гетерія”. Фрагмент. Меморіальна дошка.