2005 р. Церкви Холмської єпархії

Церква Різдва Пр. Богородиці / Успения Пр. Богородиці

Вперше згадується в люстрації 1565 р., в якій відзначено, що “піп з церковної ріллі дає ґрошей 12”. 1У 1762 р. збудовано наступну дерев’яну церкву Різдва Пр. Богородиці, яка згоріла у 1854 р. 2 У 1860 р. на її місці завершено спорудження нового мурованого храму Успення Пр. Богородиці коштом Томи Замойського. 3 З 1875 р. – православна. У 1919 р. перетворена на костел того ж імені. 4 Будинок молитви, збудований православною громадою у 1937 р., зруйнований у 1938 р. під час акції нищення церков. 5 Під час німецької окупації в селі діяла православна парафія. 6 У 1952 р. церква (костел) пошкоджена пожежею і пізніше відбудована. 7 У 1980-х рр. дахи вкриті мідною бляхою.

Розташована скраю села на роздоріжжі, на рівній ділянці. Оточена старими липами. Мурована, тинькована “під шубу” споруда. Складається з ширшої квадратової нави та вужчих прямокутного бабинця і гранчастого вівтаря з двома прямокутними ризницями по боках. Нава вкрита чотирисхилим пірамідальним дахом, увінчаним ажурним ліхтарем з маківкою. Над вівтарем – п’ятисхилий дах. Над двосхилим дахом бабинця здіймалася давніше вежа-дзвіниця, завершена банею, замінена тепер великим ажурним восьмибічним ліхтарем, вкритим стіжковим дахом. Тиньковані стіни церкви вінчає профільований ґзимс. Наріжники об’ємів профільовані.

Вхід на прицерковну територію веде через муровану триярусну стінну дзвіницю, зведену одночасно з церквою. Дзвіниця східчасто звужується вверх. У нижньому найширшому ярусі влаштовано арковий прохід, в другому ярусі – два прорізи для дзвонів, а в найвужчому третьому – один.

1. Жерела до історії України-Руси. – Львів, 1897. – Т. 2. – С. 214.

3. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Обша. // ХВЕВ, 1892. № 12. – С. 214-215.

4. KZSzP. Z. 3. Powiat Biłgorajski. – Warszawa, 1960. – S. 20.

6. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.