Церква Різдва богородиці

Obsza – par. Wniebowzięcia N.M.P.

Kościół filialny: Dorbozy

Odpust: 15 VIII

Liczba mieszkańców: 2200

Historia parafii:

Do kasaty unii w r. 1875 istniała w Obszy parafia greckokatolicka. Później zamieniono ją na prawosławną (do końca I wojny światowej). Katolicy obrządku rzymskiego należeli do parafia Łukowa. Parafia łacińska w Obszy została erygowana, 4IX 1919 r., przez bpa lubelskiego Mariana Fulmana. Powstała ona z terenów wydzielonych z parafii łukowskiej. Uposażona została w 19 ha ziemi darowanej przez ordynację zamojską. Parafię wsączono do dekanatu tarnogrodzkiego. Równocześnie powstał cmentarz grzebalny. Do r. 1945 teren ten w znacznym odsetku zamieszkiwali prawosławni (obecnie tylko kilka osób). Ciężkim okresem w życiu parafii była II wojna światowa, gdyż wielu parafian zginęło w obozach koncentracyjnych, a ludność polska podzieliła los Ziemi Zamojskiej – została wysiedlona. W r. 1975 jedną wieś odłączono do nowej parafii Różaniec.

W okresie unickim istniały tu kolejno dwa drewniane kościoły. Drugi z nich został wzniesiony w r. 1762 (spalił się w r. 1854). Obecnie istniejący, pw. Wniebowzięcia NMP, został wybudowany dla unitów w r. 1860 z fundacji ordynacji zamojskiej, po kasacie unii zamieniony na cerkiew prawosławną, w r. 1919 ponownie oddany katolikom. W r. 1952 spłonęła kopuła. W tym samym roku, w miejscu spalonej kopuły, wybudowano wieżę. W r. 1973 budynek odnowiono wewnątrz, a w r. 1974 ołtarze. W r. 1980 wykonano nowe drzwi w kościele, a w r. 1981 dębowe boazerie w kościele i w zakrystiach.

Kościół murowany z cegły, trzynawowy, w stylu bizantyjskim, przy prezbiterium zakrystia. Na frontonie wieża, nad nawą wieżyczka, 3 drewniane ołtarze z r. 1921. W głównym ołtarzu jest obraz MB z Dzieciątkiem (pounicki) i – drugi – Wniebowzięcia NMP. W lewej nawie stoi ołtarz z obrazem Niepokalanego Serca MB (mal. T. Gorgoń z Koniecpola, r. 1974), zaś w prawej – z obrazem Najświętszego Serca Pana Jezusa (mal. Gorgoń, 1974). Sufit w kościele jest drewniany, tynkowany. Na chórze muzycznym organy 4-głosowe wykonano w r. 1934. Drewniana chrzcielnica pochodzi z r. 1974. Ławki i konfesjonały są dębowe z r. 1980. Monstrancja barokowa z pocz. w. XVIII. Kielich z r. 1761.

Obok kościoła stoi dzwonnica-brama, budowana razem z kościołem, podwyższona w 1950 r., 2 dzwony z r. 1950 wykonane w firmie Felczyńskiego. Ponadto w Olchowcu, na rozstaju dróg, stoi murowana kapliczka, wystawiona w obecnym stuleciu.

B. Inne obiekty sakralne na terenie parafii:

Kościół filialny, pw. Św. App. Piotra i Pawła, w Dorbozach, z lat: 1984 – 1986, murowany, jednonawowy, kryty blachą. W ołtarzu głównym obraz Św. App. Piotra i Pawła, w ołtarzach bocznych obrazy: 1) MB Nieustającej Pomocy, 2) Modlitwa w Ogrójcu.

Odpust: Urocz. Św. App. Piotra i Pawła (29 VI)

C. Cmentarze:

1. Cmentarz rzymskokatolicki w Obszy, czynny, założony w r. 1919, w kształcie prostokąta o pow. 0,8 ha, podzielony na kwatery, ogrodzony metalowymi przęsłami przy metalowych słupach na podmurowaniu.

2. Cmentarz prawosławny, dawniej greckokatolicki w Obszy, “stary” nieistniejący, założony na przełomie w. XVIII i XIX, na terenie cmentarza zachowały się tylko trzy nagrobki.

3. Cmentarz prawosławny, dawniej greckokatolicki w Obszy, tzw. “nowy”, nieczynny, założony w r. 1837, w kształcie prostokąta o pow. 0,8 ha.

O d p u s t: Wniebowzięcia NMP (niedziela po 15 VIII).

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 9.30 (Dorbozy, w zimie 10.00), 11.00 (w zimie 12.00)

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1919

małżeństw od r. 1919

zmarłych od r. 1919

Kronika parafialna od r. 1972

Lista proboszczów: ks. Wacław Chojecki (1919 – 1821), ks. Aleksander Czajkowski (1921 – 1932), ks. Wiktor Możejko (1932 – 1935), ks. Stanisław Siek (1935 – 1943), ks. Józef Gonkowski (1943 – 1944), ks. Józef Dygas (1945 – 1956), ks. Michał Krupa (1956 – 1961), ks. Bolesław Kurzempa (1961 – 1970), ks. Bogdan Dudek (1970 – 1986), ks. Jan Krawczyk (1986 – 1992), ks. Edward Kłopotek (1992-2007)

Powołania z terenu parafii: O. Jan Syty (OFM), 4 siostry zakonne

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Wspólnota Neokatechumenalna, Koła Żywego Różańca, ministranci

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne w Obszy, Szkoła Podstawowa w Obszy, Szkoła Podstawowa w Woli Obszańskiej, Szkoła Podstawowa w Olchowcu