Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 622:800 піксел

Обава. Церква Покрови пр. богородиці, 1930 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 231.

Обава Мукачівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1930. (УГКЦ)

Збір коштів на нову муровану церкву в Обаві розпочався в 1928 р. Зберігся цікавий документ – спеціальна книжка для довіреної особи, видана 22 листопада 1928 р. з дозволу земського уряду в Ужгороді Івану Мадяру для збору коштів на термін 3 місяці. Усі сторінки книжки прошито і пронумеровано. Текст дозволу виписано чеською та українською мовами на першій сторінці, а на другій вміщено фото збирача й опис його зовнішності. Далі йде справжня колекція печаток закарпатських сіл Свалявського округу та деяких сіл Волівщини, якими завіряли зібрані в селах суми.

За спогадами колишнього церківника Михайла Торинця (1919 р. н.), будівельними роботами керував майстер Михайло Козманка з Мукачева, а завершення церкви (встановлення вікон, вакування тощо) очолював майстер Іван Гановський.

Іконостас зробив Іван Павлишинець, настінне малювання – художники з Мукачева. Великий дзвін забрали в Першу світову війну, але залишилися два давні малі дзвони (їх було викрадено в 1990 p.). Дзвони не піднімали на турню, а розмістили в дерев’яній дзвіниці коло церкви.

Нині біля церкви – нова дзвіниця. На церковному подвір’ї поховано Федора Дзямка, який працював у Америці і подарував значну суму грошей на спорудження церкви. У 1943 р. будівельник Ярослав Веселі зробив ремонт церкви.

Місцевий парох Михайло Данканич був арештований 1949 р. і провів у ув’язненні 7 років.