Церква Преображення

Церква Преображення

Церква Преображення 1810 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 237].

Церква 1820 р. [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 343].

Церква 1810 р. (дерев.) [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 223].

с. Яблінка Нижня (Нижня Яблунька).

Турківський.

Церква Преображення Господнього. 1820.

Найдавніші згадки про церкву відносяться до 1565 р. Попередня дерев’яна церква Втечі до Єгипту Пр. Богородиці, збудована громадським коштом, у 1803 році прийшла в аварійний стан і жодний майстер не брався її ремонтувати. У 1820 – 1830 pp. (шематизми помилково датують її 1810 р.) на кошти громади і о. Григорія Пелеховича зведено нову муровану споруду за проектом Йосифа Вандрушки. Це однонавова терезіанська будівля, крита двосхилим дахом, увінчана на чільному фасаді одноярусною вежею-дзвіницею, вкритою бароковою банею. Коло 1851 р. встановлений низький іконостас на зразок катедрального перемиського. У 1901 р. церква відновлена старанням о. Миколи Полянського. Головний престіл і іконостас різьбив Генріх Гайхель, малярські роботи виконав Юліян Залуський. Три образи в рамах на стінах вівтаря – пензля Йосифа Буховича. Церква відновлювалася ще у 1926 p. A 19 серпня 1937 р., на Спаса, церкву посвятив після малювання перемиський єпископ Йосафат Коциловський. По другій світовій війні не була зачиненою.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 146 Галицьке намісництво, опис 4, справа 6990, аркуш 4 – 5.

«Український Бескид». – Перемишль – Львів, 1937, № 40.

Церков в Яблонці Нижній. // Книжочка місійна, 1903. – Ч. 1, с. 12 – 21.