Марцинківці с

За поділом 1999 р. – гміна Холмець, повіт Новий Сонч, Малопольське воєводство.

Zaglądając do Marcinkowic, nie tylko na stare grodzisko warto zwrócić uwagę. Zachęcamy do zwiedzania murowanego dworu z przełomu XVII i XVIII w. gdzie mieści się obecnie Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego, a w nim muzeum pamiątek po dawnych mieszkańcach miejscowości i pochodzących z czasów bitwy marcinkowskiej, w której legionami polskimi dowodził sam marszałek Józef Piłsudski. Po twórcy współczesnego państwa polskiego pozostała nawet niedopita szklanka mleka, spożywanego na chwilę przed sławną batalią mającą powstrzymać rosyjską nawałnice. W pobliżu, nad historią warto się zadumać na cmentarzu legionowym z I wojny światowej, gdzie pochowani są również żołnierze innych walczących wówczas armii.