Паспортна інформація

Давньоруське городище

Пам’ятка археології

Х-ХІІІ ст.

Розміщення:

Житомирська обл., м. Новоград-Волинський, с. Дружба, північно-західний край села, на правому березі р. Случ.

Загальний опис:

Городище займає мис, в плані чотирикутне з площадкою 140×80-50 м (0,9 га). З південного сходу відрізане від продовження мису глибоким ровом. Вал з цього боку розораний. Схили з півночі й заходу ескарповані й укріплені в нижній частині ровом та валом.

Культурний шар на городищі добре насичений уламками кераміки ХІІ-ХІІІ ст. і в меншій кількості – Х-ХІ ст. Знайдено відходи ковальського виробництва – залізні шлаки. У шурфі в західному куті городища виявлено край напівземлянкової споруди, заглибленої на 1 м в грунт. В кінці ХІХ ст. на городищі був знайдений скарб срібних монетних гривень ХІІ ст.

Засноване східнослов’янськими племенами древлян у Х ст. як общинне укріплене поселення. З входженням Древлянської землі до складу Київської Русі перетворилось у державне військово-феодальне володіння. Відоме в літературі з кінця ХІХ ст.

Обстежене у 1975 р. розвідзагоном Інституту археології АН УРСР (Кучера М.П., Місяць В.О.).

Колекція знахідок зберігається у фондах Інституту археології АН УРСР.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконкому Житомирської обласної Ради народних депутатів № 559 від 26.12.1979 р.

Охоронний № : 1882

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: зона шириною 30 м навколо схилів городища та зовнішнього рова згідно схематичного плану.

Труды ХІ Археологического съезда.- Т.1.- М., 1901.- С.30.

Кучера М.П. Звіт про розвідку городищ у 1975 р. // Науковий архів Інституту археології НАН України.