Нові Петрівці с

Монастир Межигірський

У серпні 1651 р. під час окупації Києва литовським військом монастир було пограбовано (“казну всю поимали”) – за листом киянина Федора Бориспольченка до білгородського воєводи кн.Б.О.Репніна з 12.09.1651 р. [Смирнов Я.И. Рисунки Киева 1651 г. по их копиям кон.18 в. – “Труды 13-го археологического съезда”, М., 1908 г., т. 2, с. 288].

Ілюстраціями до описаних П.Алеппським дерев’яних церков Придніпров’я можуть бути окремі гравюри XVII ст., де зображено дерев’яні будівлі Києва та його околиць. У цьому відношенні велику цінність мають малюнки А.Вестерфельда. На одному з них зображено комплекс Межигірського монастиря під Києвом. Весь цей комплекс – церкви, оборонні стіни, башти, господарчі та житлові споруди – збудовано з дерева. В центрі монастиря показано п’ятизрубну церкву, середній зруб якої має форму четверика, а бічні зруби шестикутні, крім західного, який має прямокутну форму. Навколо церкви показано опасання. Звертає увагу велика висота стін бокових зрубів і особливо центрального. [Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 86].

В 1690 г. для строительства в Межигорском монастыре была затребована из Москвы также большая группа каменщиков. [Цапенко М. Архитектура Левобережной Украины XVII – XVIII веков. – М.: 1967 г., с. 44].

Вкладені елементи

Солнцев Федір Григорович (1801-1892). 	Краєвид Києво-Межигірської фаянсової фабрики. 1843. 	Акварель. 21,2: 31,6. Альбом «Собрание видов Києва и его…
1843 р. Загальний вигляд зі сходу (+)
Солнцев Федір Григорович (1801-1892). 	Руїни старовинного монастиря в Києво-Межигірській фаянсовій фабриці. 1843. 	Акварель. 21: 31,7. Альбом…
1843 р. Руїни
Шевченко Тарас Григорович (1814-1861). 	Києво-Межигірський монастир. 1843. 	Папір, олівець. 28,4: 40,1. Державний музей Т. Г. Шевченка, Київ. 	Через…
1845 р. Загальний вигляд (+)
Поч. 20 ст. Загальний вигляд з Дніпра
Поч. 20 ст. Монастирські будівлі
Церква Спаса 1611 р. (дерев.). Зруйнована [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток]. …
Церква Спаса (+)
Келії