Монастир св.Спаса

Спасо-Преображенський монастир

Монастир заснований 1033 р. чернігівським князем Мстиславом Володимировичем (за іншими джерелами – 1036 р. Ярославом Мудрим) [ну, це домисли. – Прим.М.Жарких]. У XII ст. споруджено дерев’яні Спаський собор і Михайлівську церкву, в якій 1179 р. поховано князя Олега Святославовича (“Гориславича” із “Слова о полку Ігоревім”) [Олег помер у 1115 р.]. Мурований Спаський собор зведено на зламі 12 і 13 ст.

Монастир зазнавав руйнувань за княжих усобиць 1176 р., монголо-татарського погрому 1239 р., татарських нападів 1501 і 1552 рр. і польського завоювання 1604 – 1605 рр. У 1603 р. монастир дав притулок Григорію Отреп’єву (Лжедмитрію І). У 1618 р. ченці на чолі з архімандритом Корнилієм покинули монастир, переселившись до Рильська. Монастир відновлено 1620 р. коштом каштеляна менського [у Мені каштелянів не бувало, хіба – у Мінську], старости Новгорода-Сіверського О.Пісочинського. У 1635 р. король Владислав IV віддав монастир ордену єзуїтів, проте через два роки православні повернули його собі. З 1637 р. тут оселяється новообраний чернігівський єпископ Л.Баранович, який засновує школу, друкарню і починає розбудову монастиря, продовжену архімандритом М.Лежайським. У 1680 р. завершено спорудження оборонних мурів з баштами, у 1657 – 1667 рр. зведено бурсу. Цим же періодом датуються спорудження корпусів келій та перебудова палатного корпусу з Петропавлівською церквою і настоятельських палат з Іллінською церквою.

1787 р. з наказу імператриці Катерини II зруйновано княжий Спаський собор і натомість у 1791 – 1796 рр. зведено новий за проектом архітектора Дж.Кваренгі. У кінці XVIII ст. в монастирі містилася духовна семінарія. У 1918 р. монастир ліквідовано. У 1929 р. комплекс монастиря оголошено Державним історико-культурним заповідником. Таке ж рішення було продубльоване урядовою постановою 1979 р. Нині тут діє Музей-заповідник “Слова о полку Ігоревім”.

Комплекс займає квадратну в плані ділянку розмірами 200:200 м на південній околиці міста. Розташований він на високому пагорбі правого берега р Десни й домінує в ландшафті та річковій панорамі Новгорода-Сіверського.

Спасо-Преображенський монастир у Новгороді-Сіверському належить до найвизначніших сакральних ансамблів України.

В.В.Вечерський

Петропавлівська церква. Загальний вигляд