Оправа євангелія

Оправа євангелія

Розмір зображення: 800:550 піксел

Варто зупинитися ще на одній чернігівській оправі євангелія московського друку 1663 р. Обидві її дошки, на відміну від попередніх оправ, обтягнуті оксамитом вишневого кольору. Середник чільної сторони має форму ромба з хвилястими краями. В центрі викарбувані невиразні три постаті: посередині Христос (на троні), а по боках – богородиця й Іоанн Хреститель. Наріжники мають таку ж форму, як і в попередній оправі. Між верхніми й нижніми наріжниками – два медальйони з зображенням святих. Простір навколо середника оздоблено прорізним орнаментом рослинного характеру, причому листя й пагінці трактовані досить оригінально – всі вони ніби почленовані вподовж канелюрами. Такого ж характеру орнамент зустрічається в ліпних прикрасах культових споруд, зокрема в Преображенському соборі села Мгар Полтавської області. Спідня дошка теж обтягнута оксамитом. В центрі оправи – срібний карбований герб архімандрита новгород-сіверського Спасо-Преображенського монастиря Михайла Лежайського. На геральдичному щитку викарбувано чотирикінцевий хрест, що звисає на ланцюжку у вигляді вінка з квітів. Над щитком – митра. Навколо щитка – пишний прорізний рослинний орнамент з широкого стилізованого листя. На тлі орнаменту вирізьблено золотом напис: «Михайло Лежайський Архімандрит Всемилостивого спаса Новгород Сіверського» (ЧДІМ, № 176). (с. 86 – 89)

Срібна оправа євангелія з гербом М. Лежайського – архімандрита новгород-сіверського. Кінець XVII ст. Чернігівський державний історичний музей, № 176

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 90.