1993 р. Поминальник української архітектури

Загальний вигляд. Світлина Федора Ернста 1927 р.

Покровська церква в Новгороді-Сіверському

Дерев’яний храм на мурованому підкліті спорудила 1766 (за іншими відомостями – 1767) року громада міщан передмістя Сухомлинки. Згідно з побажанням замовців, щоб церкву було видно звідусіль, невідомий народний майстер зробив її двоповерховою, баштоподібною, з висотною композицією архітектурних мас. У підкіліті була тепла церква Трьох Святителів, перекрита системою циліндричних склепінь, на другому (основному) поверсі – холодна (літня) церква Покрови Богородиці. За типом належить до тридільних одноверхих церков з квадратовим бабинцем, восьмигранною навою і шестигранним вівтарем. До характерних особливостей архітектурної композиції пам’ятки належали значна висота центрального зрубу, стрункий, двозаломний верх, закрите опасання по всьому периметру другого поверху. Такий тип унікальний в українській архітектурі.

Пам’ятку в [19]30-х роках дослідив С.Таранушенко. Десь у ті часи її було зруйновано. Збереглося чимало світлин, а також обмірні кресленики С.Таранушенка, за якими церкву можна відбудувати.

Джерела

Чернігівщина: Енциклопедичний довідник. – К., 1990. – С. 640 – 641;

Таранушенко С. Монументальна архітектура Лівобережної України. – К., 1976. – С. 190 – 193;

Логвин Г. Чернигов, Новгород-Северский, Глухов, Путивль. – М., 1980. – С. 190 – 193.

Джерело: Вечерський В. Поминальник української архітектури. – Пам’ятки України, 1993 р., № 1-6, с. 182 – 185.