Собор св.Миколи

Мурований п’ятибаневий собор зведено в 1655 – 1658 рр. коштом ніжинських полковників І. та В.Золотаренків. Постраждав від пожеж 1754,1773,1797 рр. Перебудовано його в 2-й половині XIX ст., внаслідок чого частково втрачено декор фасадів і замінено форми верхів. Шестиярусний різьблений іконостас 1734 р. роботи В.Реклинського знищено в 30-х роках XX ст. Реставровано собор у 1980-1990 рр.

Собор, розташований в історичному середмісті, є його головною містобудівною домінантою.

Споруда – центрична, хрещата, дев’ятидільна. Рамена просторового хреста, орієнтовані по сторонах світу, гранчасті й увінчані двозаломними верхами з восьмигранними підбанниками. Приміщення між раменами – квадратні в плані, знижені.

Просторове вирішення інтер’єру відзначається цілісністю висотно розкритого простору кожної з п’яти дільниць просторового хреста, поєднаних високими стрілчастими попружними арками. У західній дільниці розміщені хори у вигляді невеликих ярусних лоджій.

Стіни муровані хрестовою системою з цегли на вапняному розчині, потиньковані й побілені. Дахи та бані укриті покрівельною сталлю по дерев’яних кроквах і кружалах. Маківки й хрести позолочені.

Миколаївський собор у Ніжині є першим відомим мурованим храмом дев’ятидільного хрещатого п’ятибаневого типу, що став найпоширенішим у добу українського Відродження 2-ї половини XVII – початку XVIII ст.

В. В. Вечеракий

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 303.