Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Розмір зображення: 585:800 піксел

Нанково. Церква Вознесіння Господнього, 1870 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 406.

Нанково Хустський район

Церква Вознесіння Господнього. 1870.

Село, що отримало назву від імені герцога Нана, спочатку виникло на лівому березі потічка Лісновець, і там понині видно горбок, де стояла перша церква. Розповідають, що те місце було досить вологим, що спричинило руйнування церкви і хат, після чого село перенесли на 2 км вище і на пагорбі поставили церкву.

В 1751 р. згадано дерев’яну церкву св. Параскевії з вежею, двома дзвонами, яку якраз того року ремонтували. Всі образи були місцеві (очевидно, намісні), а “тутошний образ плачущої Прч. Д. Марії Вскпр. Г. Викарій взяв і отніс де инде”.

До 1801 р. належить друга згадка про церкву: “церков деревяна, еще доста добра, отповідно велика і снарядами заосмотрена”. В 1870 р. біля дерев’яної церкви почали важким трудом будувати муровану церкву, фару і школу, а каміння возили з Копашнева і Кошельова. За переказом, церква 40 років стояла без вежі, оскільки люди не мали коштів на будівництво. До готової церкви перенесли малий дзвін зі старої церкви. Спорудження відбувалося за священиків о. Шереґія та о. Добри.

У 1906 р. поставили іконостас і закінчили облаштування церкви. З 1905 до 1921 р. в селі служив о. Едмунд Табакович, який перейшов до Велятина, бо більша частина населення прийняла православ’я і запросила в село архімандрита Матвія Вакару з Ізи.

У 1928 р. церква через суд була повернута греко-католицькій єпархії, а наступного року громада збудувала православну дерев’яну церкву.

Новий іконостас до мурованої церкви виготовив І. Павлишинець у 1950-х роках. На вежі церкви були 4 дзвони, 2 з яких реквізували для військових потреб. Один з реквізованих дзвонів сховав на станції в Хусті Василь Волощук і повернув його в село. Цей найдавніший дзвін встановили у православній церкві.

У радянський період, 16 грудня 1960 р. греко-католицьку церкву зняли з реєстрації діючих храмів, і вона почала занепадати. Нині церква стоїть спустошена, дуже знищена часом і негодою.