1998 р. Жовківщина

с. Нагірці (давніше Нагірці Великі). (УГКЦ + УАПЦ)

Церква Трьох Святителів.

Ерекційний акт новооснована парафія отримала у 1692 р. від дідича села Флоріана Иосифа Дзика, королівського секретаря. У 1729 р. ерекцію поновив дідич Юрій Моцкий, а у 1748 р. дідич Георгій Ляскарис. У документах візитації 1749 р. згадується дерев’яна церква Успения пр. богородиці, яка згоріла у 1755 р. На її місці у 1757 р. збудовано нову дерев’яну тризрубну церкву зі соснового дерева коштом дідича графа Георгія Ляскариса і громади, посвячену Трьом Святителям: Василеві Великому, Григорієві Богослову і Іванові Золотоустому. Поблагословлення церкви здійснив у 1757 р. куликівський декан о. Ілля Зіньковський. У 1863 р. церква обновлена. Перед 1903 р. до північної стіни вівтаря добудовано захристію. У 1913 р. стараннями пароха о. Льва Набака і громади звели нову муровану. На табличці на фронтоні присінку вказана дата “1912”. Стара дерев’яна церква, яку хотіли зберегти як пам’ятку, згоріла у 1920 р. Під час другої світової війни у 1944 р. частково пошкоджена. Відбудована по війні стояла, зачиненою до 1972 р.

Розташована на високому пагорбі, на північній околиці села. На схід від неї, на сусідньому пагорбі розміщений сільський цвинтар. Хрещата одноверха цегляна споруда на кам’яному цоколі. Складається з квадратової нави, витягненого прямокутного бабинця, укорочених прямокутних бокових рамен та гранчастого в плані вівтаря з двома прямокутними ризницями по боках. Наву вінчає грушаста баня на великому світловому восьмибічному підбаннику середхрестя, завершена сліпим ліхтарем з маківкою. Бокові рамена та бабинець вкриті двосхилими, а вівтар – п’ятисхилим дахом. Тинкьовані стіни церкви і барабану завершені аркатурним пояском. Кути їх підкреслені лопатками.

Поряд з церквою, на північний захід від неї, розташована стара дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця, вкрита шоломовою банею, завершеною сліпим ліхтарем з маківкою.

У 1987 р. на південний захід від церкви звели нову муровану стінну дзвіницю, завершену трьома мурованими сліпими ліхтарями, вкритими мініатюрними банями. В ніші нижнього ярусу її розміщена ікона св. Володимира і Ольги.