2007 р. Під будинками в Надвірній на Івано-Франківщині розкопують замок

Вікторія Цимбаліста

Дата: 17.08.2007

Минулого четверга в Надвірнянському міському парку ім. Івана Франка розпочалися розкопки залишків замку XIV ст.

– Ми довго вивчали документальні матеріали. Натрапили на три вежі. Одна зберегла лише свою підземну частину, друга – стіни й рельєфи, але вона розміщена під будинками. Під час розкопок ми натрапили на стіни вежі XVIII століття. Але я вірю, що під ними знаходяться залишки споруди XIV століття,- говорить Василь Романець, директор дочірнього підприємства ”Культурна спадщина Прикарпаття”, яке проводить розкопки.

Поки що археологи натрапили на зріз замкової стіни, биту порцеляну та монети. Якщо розкопають фундамент замку XIV ст., це додасть Надвірній щонайменше років 300. 2007-го місту виповнюється 411 років. Тож святкуватимуть 711-й рік із дня заснування.

Старожили в Надвірній говорять, що під стінами розкопаного замку є підземні проходи. Ними можна вийти до Пнівського замку.

Поки що археологи лише на першому етапі. Встановлюють межі споруди. На розкопках працюють студенти Інституту археології Львівського університету.

Джерело: “Газета по-українськи”