Паспортна інформація

Михайлівське поселення

Пам’ятка археології

Енеоліт, епоха бронзи

Розміщення:

Херсонська область, Нововоронцовський район, с. Михайлівка, у 4-х км на південь від села, на правому березі Каховського водосховища.

Загальний опис:

Поселення орієнтоване уздовж берега Каховського моря в напрямку північний схід – південний захід. Розташоване на трьох підвищеннях на висоті від 13 до 25 м від рівня води. Площа понад 2 га. Поверхня горбиста, поросла травою. Між підвищеннями – балки. Товщина культурного шару на центральному підвищенні 1,5-2,4 м. Виявлено три шари, що відповідають трьом етапам існування поселення:

І – культурний шар, що передував ямній культурі. Відкриті залишки невеликого поселення з земляночними житлами. Знахідки: плоскодонний чорнолощений посуд. Заняття населення: землеробство та скотарство. Простежений зв’язок з енеолітичними поселеннями Подоння і Північного Кавказу.

ІІ – культурний шар ранньоямної культури;

ІІІ – верхній культурний шар пізньоямної культури. Відкриті залишки великого поселення ямної культури (1 га), оточеного високими валами і ровами. Знайдені залишки глинобитних жител на кам’яних фундаментах. На поселенні зводилися високі кам’яні стіни. Знахідки: гостродонний і плоскодонний посуд, знаряддя праці з каменю і кістки, мідні речі як місцевого виробництва, так і привізні, які свідчать про зв’язки населення території південноукраїнських степів з племенами Північного Кавказу.

Поселення відкрито у 1951 році розвідкою А.О. Щепинського. Розкопки проводились експедицією інституту археології АН УРСР під керівництвом О.Ф. Лагодовської при участі О.Г. Шапошнікової і М.Л. Макаревича у 1952-1955 р. У 1960 р. розкопками керувала О.Г. Шапошнікова.

Колекція знахідок зберігається в Інституті археології АН УРСР і в археологічному музеї АН УРСР (м. Київ).

Основою господарчої діяльності жителів Михайлівського поселення доби міді і ранньої бронзи були скотарство і землеробство. Його населення являло собою родоплемінний колектив в умовах розвинутого патріархального ладу.

Реставраційні роботи:

Розкопки проводилися в 1952-55 та 1960 р.

Взято під охорону згідно постанови Херсонського облвиконкому № 198/9 від 14.05.1970.

Охоронний № : 2290 (852). Згідно реєстру 4041.

Лагодовська О.Ф., Шапошникова О.Г., Макарович М.Л. Михайлівське поселення. – К.: 1962 р. – 215 с.

Шапошникова О.Г. Поселения древнеямной культуры в Нижнем Поднепровье // Записки Одесского археологического общества, 1960 г., т. 1. с..

Звіти про розкопки // Науковий архів Інституту археології АН УРСР.

Ілюстративні матеріали:

Карта-схема Михайлівського поселення.

Загальний вигляд Михайлівського поселення.

Залишки кам’яного будівництва на Михайлівському поселенні.

Лагодовская О.Ф. Михайловское поселение и его историческое значение. – Краткие сообщения Института археологии АН УССР, 1955 г., т. 4, с. 119 – 121.

Макаревич М.Л. Раскопки первого Михайловского поселения. – Краткие сообщения Института археологии АН УССР, 1955 г., т. 4, с. 122 – 123.

Шапошникова О.Г. Раскопки второго Михайловского поселения. – Краткие сообщения Института археологии АН УССР, 1955 г., т. 4, с. 124 – 125.

Лагодовская О.Ф., Макаревич М.Л., Шапошникова О.Г. Раскопки Михайловского поселения в 1954 г. – Краткие сообщения Института археологии АН УССР, 1955 г., т. 5, с. 13 – 18.

Лагодовская О.Ф., Шапошникова О.Г., Макаревич М.Л. Основные итоги исследования Михайловского поселения. – Краткие сообщения Института археологии АН УССР, 1960 г., т. 9, с. 21 – 28.

Шапошникова О.Г. Новые данные о Михайловском поселении. – Краткие сообщения Института археологии АН УССР, 1961 г., т. 11, с. 38 – 42.

Шапошникова О.Г. Об одной группе керамики из верхнего слоя Михайловского поселения. – Советская археология, 1970 г., № 4, с. 180 – 183.

Лагодовская Е.Ф., Сымонович Э.А. Скифский могильник у с.Михайловка на нижнем Днепре. – “Скифские древности”, К., 1973 г., с. 235 – 242.