Прикраси вуздечки

Прикраси вуздечки

Розмір зображення: 613:800 піксел

Найбільшу кількість поліхромних прикрас виявлено в унікальному похованні кінця IV – початку V ст. біля с. Миролюбівка Красногвардійського району [Черепанова Е. Н., Щепинский А. А. Там, где пройдет Северо-Крымский. – Симферополь, 1966, с. 83].

У ґрунтовій могилі, впущеній в полу кургану, відкрите поховання гунського вождя з конем. Про знатність померлого свідчать масивна золота гривна, одягнута на шию, а також золота діадема, інкрустована альмандинами, що вінчала лоб. Пояс складався із золотої пряжки, інкрустованої альмандинами, а також із численних бляшок, виготовлених в такій самій техніці. Одяг гуна і збруя його коня були розшиті бляшками з пуан-сонним орнаментом та інкрустацією альмандинами. У похованні виявлено довгий залізний меч, піхви і руків’я якого прикрашали золоті пластини, а також сагайдак зі стрілами і лук. У бронзовому казані гунського типу – залишки жертовної їжі. (с. 1058)

Накладки вуздечкові (IV – V ст., Красногвардійський р-н, АР Крим). Золото, сердолік.

Джерело: Історія української культури. – К.: 2001 р., т. 1, с. 1053.