Собор Успіння

Собор Успіння

Фото Вячеслава Горбоносова (опубліковано 24.06.2019 р.)

Собор 1802 р. – нині перебудовано під бювет курорта [Гладыш К.В. Архитектура и памятники Полтавщины. – Хк.: Прапор, 1982 г.].

Довідка: [+історичні фото]

1887 р. завершено будівництво нової соборної церкви, мурованої, в одному зв’язку з дзвіницею […] У період войовничого атеїзму храм закрили (1932), згодом іконостас розібрали і перенесли до Миргородського художньо-керамічного технікуму. Під час німецької окупації службу в соборній церкві відновили і знову встановили майоліковий іконостас […] Бл. 1957 р. собор знову було закрито, знято бані, хрести, порушено дзвіницю. З 1963 до 1976 рр. приміщення використовувалося в якості бювету миргородського курорту […] 25.12.1990 р. храм почав діяти, відбулося його освячення. 1994 придбано дзвони, 1996 відбудовано центральну баню і дзвіницю.

Вул. Гоголя, 112.