2012 р. У Миколаєві з’явиться свій “Мистецький арсенал”

Марія Рябєва

У Миколаєві представили проект експозиції Миколаївського краєзнавчого музею на базі “Старофлотських казарм” – пам’ятки архітектури національного значення. Проект створено до 180-річчя Старофлотських казарм. Вони були зведені ще 1832-1838 років за проектом петербурзького архітектора Карла Акройда. Перебудови здійснювалися в 1862-му та 1946-му роках. Зводили казарми для розміщення флотських екіпажів.

Площа, на якій було зведено комплекс споруд, мала назву «Адміралтейська». За генеральним планом Карла Акройда, саме тут, на незабудованому прямокутному плаці, на південь від Миколаївського адміралтейства, мала з’явитися головна площа міста. Далекого 1862 року в одній із казарм було відкрито перший у Миколаєві середній навчальний заклад – Олександрівську чоловічу гімназію. 1940 року в будівлі колишньої гімназії розташувався будівельний технікум (нині будівельний коледж).

1999 року з ініціативи голови Миколаївської облдержадміністрації Миколи Круглова ці казарми із прилеглою територією було передано Миколаївському обласному краєзнавчому музеєві. Тепер «Старофлотським казармам» дали нове життя як історичного комплексу. «Через музей ми маємо розповісти всім, хто ми такі і як з’явилися на цій землі. Ми хочемо, щоб наш музей був унікальним серед таких закладів в Україні. Адже Старофлотські казарми знаходились біля витоків проекту нашого міста, там, де починався Миколаїв. Після проведення археологічних розкопок ми дізналися, що тут до нас жили і греки, і римляни», – зазначив під час презентації Микола Круглов.

Голова Миколаївської обласної ради Ігор Дятлов зазначив: «180 років – це солідний вік. Напевно, це було б добрим подарунком для наших предків, які будували. Це точно стане подарунком для майбутніх поколінь. Хотілося б, щоб у наших скверах і парках біля Старофлотских казарм розпочалося нове життя».

Варто підкреслити, що протягом багатьох років Миколаївський краєзнавчий музей містився на території Католицького костелу. «До сьогодні ми мали краєзнавчий музей, площа якого становила всього 140 кв. метрів, а сьогодні ми дістали понад чотири тисячі квадратних метрів експозиційної площі», – наголошує міський голова Миколаєва Володимир Чайка.

Наразі заплановано створити музейний комплекс із повнопрофільною експозицією обласного краєзнавчого музею від часів пізнього палеоліту до сьогодення. Передбачено також створення «зеленого театру» та майданчика для проведення етнографічних та історичних реконструкцій, фольклорних фестивалів та інших свят. Як розповів голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Круглов, «дванадцять років тому було створено орієнтовний проект музею. Зараз ми бачимо, що він виглядатиме інакше, ніж передбачалося напочатку. Це буде цілий культурно-дозвільний центр. На сьогодні вже закінчено основні роботи з реконструкції будівлі».

Реалізувати проект планують у найкоротші терміни – до 1 лютого краєзнавчий музей переїде до площ Старофлотських казарм. Вже 1 травня мають повністю завершити роботу над експозицією, а до 1 вересня – 75-річчя Миколаївської області – роботи планують завершити. До комплексу мають намір приєднати два прилеглі сквери. У лютому заплановано оголосити конкурс на кращу ідею оформлення парку. «Ми хочемо дати історичному центрові Миколаєва нове життя. Добре було б, якби молодь не стояла осторонь… Якщо ви хочете в Європу – зробіть її тут», – зазначив Микола Круглов.

Тож кожен житель Миколаївської області вже сьогодні має можливість взяти участь у розробленні проекту «Старофлотських казарм» та зробити свій внесок в історичний та культурологічний розвиток регіону.