^Миколаїв м

Пам’ятки міста

Никитин В., Черненко Е. Скифский курган в Николаеве. – “Археологические исследования на Украине в 1965 – 1966 гг.”, К., 1967 г., т. 1, с. 109 – 110.

Шульц П.Н. Ямы-жилища в скифском поселении близ г.Николаева. – Краткие сообщения Института истории материальной культуры, 1940 г., т. 5, с. 71 – 75.

Рабичкин Б.М. Поселение у Широкой Балки. – Краткие сообщения Института истории материальной культуры, 1951 г., т. 40, с. 114 – 124. [раннього заліз.віку]

Городище Дикий Сад
Городище Дикий Сад (+)
Поселення-городище багатошарове (територія “Заводу імені 61 комунара”) – пам’ятка археології (античність) [Постанова Кабінету міністрів України №…
Поселення-городище багатошарове (+)
Суднобудівна верфь
Суднобудівна верфь (+)
Магістрат
Магістрат
Торговельні ряди
Торговельні ряди
Новий гостиний ряд
Новий гостиний ряд
Обсерваторія 1827 р. (вул.Католицька) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с.…
Обсерваторія
Головний фасад [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 239] 	Офіцерське зібрання 1820 р.…
Офіцерське зібрання
Будинок штабу флоту 1796 р. (вул.Адміральська, 4) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР,…
Штаб флоту (+)
Палац Г.О.Потьомкіна
Собор
Собор
Миколаївська церква 1817 р. (вул.Леніна) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р.,…
Церква св.Миколи (+)
Церква всіх святих
Церква всіх святих
Мечеть
Мечеть (+)
Будинок, в якому народився С.О.Макаров
Могили-склепи М.М. Аркаса і М.Л. Фалеєва
Могила-склеп В. Каразіна
Могила О.І.Казарського
Елагина Н.Г. Скифские антропоморфные стелы Николаевского музея. – Советская археология, 1959 г., № 2, с. 187 – 196. 	Випадкові знахідки в пониззі…
Краєзнавчий музей
Художній музей