Паспортна інформація

Могили-склепи композитора і етнографа М.М. Аркаса та засновника корабельні у Миколаєві М.Л. Фалеєва

Пам’ятка історії

Миколаївська обл., м. Миколаїв, громадське кладовище.

Загальний опис:

Склеп побудовано у стилі італійського ампіру. Усередині склепу, по обидва боки склепінчастої стелі – барельєф батька і матері М.М. Аркаса. На центральній стіні склепу – дві меморіальні дошки, на яких висічені тексти: “Аркас Микола Миколайович (1859-1909 рр.) Український композитор. Головний твір – опера “Катерина” написана в 1891 р. за власним лібрето на сюжет однойменної поеми Т.Г. Шевченка. Музика опери створена на мотивах українських народних пісень”, “Фалеєв Михайло Леонтійович – співробітник чорноморського адміралтейства. Під його керівництвом з 21 липня 1788 р. будувалися суднобудівна верф (тепер з-д 61 комунара) та м. Миколаїв. Помер в 1792 р. в чині бригадира”.

Матеріали – цегла, мармур, гіпс.

Розміри склепу: висота – 6 м, довжина – 4 м, ширина – 3 м; меморіальної дошки – 0,3×0,6 м.

Склеп – місце поховання М.М. Аркаса і М.Л. Фалеєва – був збудований як фамільний склеп батька М.М. Аркаса – головного командира Чорноморського флоту і портів.

М.М. Аркас був захоронений в склепі у 1909 році, прах М.Л. Фалеева був перенесений у склеп в 1936 році з території Адміралтейського собору, де він був захоронений раніше.

Микола Миколайович Аркас (1859-1909) – композитор, етнограф, історик та просвітитель. Ним у 1891 році була написана за власним лібрето і на сюжет однойменної поеми Т.Г. Шевченка опера “Катерина”. Опера увійшла в золотий фонд музичної культури України.

Михайло Леонтійович Фалеєв – співробітник Чорноморського адміралтейства, засновник суднобудівної верфі на Інгулі та міста Миколаєва, помер в 1792 році.

В 1936 році у склеп перенесено прах М.Л. Фалеєва. У 60-ті роки встановлені меморіальні дошки.

Реставраційні роботи:

У 1972 р. була проведена реставрація меморіальних дошок та зовнішніх стін склепу. Матеріали про реставрацію зберігаються в райкомунгоспі ленінського району м. Миколаїва.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Миколаївської обласної Ради депутатів трудящих № 357 від 02.07.1971 р.

Охоронний № : 37.

Кауфман Л. М.М. Аркас. Нарис про життя і творчість.- К., 1958.