2009 р. Муфтій України вимагає повернути мусульманам територію колишньої мечеті в Миколаєві

Дата: 25.02.2009

Муфтій України Шейх Ахмед Тамім 24 лютого відвідав Миколаїв з метою ближчого знайомства з мусульманською громадою міста та її потребами. Під час візиту Шейх підняв питання про будівництво в місті мечеті та висловив бажання зустрітися для вирішення цього питання з міським головою та головою Миколаївської облдержадміністрації. Становище мусульман в Миколаївській області Муфтій оцінив як незадовільне.

«Незважаючи на те, що ми написали багато листів у різні інстанції щодо повернення громаді території, де раніше була мечеть, досі немає ніяких позитивних зрушень в цьому напрямку», – зазначив Шейх.

За його словами, лише в Миколаєві мусульмани не мають де молитися в Україні. Він наголосив, що в Києві, наприклад, мечеть лише розширюється, будують нові приміщення; в Харкові міська влада повернула мечеть послідовникам ісламу. Мечеті діють також в Черкасах, Полтаві, Дніпропетрорвську. Муфтій підкреслив, що мусульманські громади відіграють важливу роль в житті країни, виступаючи проти екстремізму, міжрелігійних конфліктів, допомагаючи налагоджувати зв’язки України з ісламським світом.

Муфтій висловив сподівання, що питання про будівництво мечеті в Миколаєві та повернення мусульманській громаді території, де колись знаходилася мечеть не отримає міжнародного резонансу, що зашкодило б іміджу України в ісламському світі.

У Миколаєві, як інформує миколаївська інтернет-газета Mukola.net, мешкає близько 20 тисяч послідовників ісламу. Приміщення для молитов мусульманська громада орендує (вул. Продольна, 21).

Шейх також розказав про готовність підписати меморандум з Міністерством оборони (МО) України, щоб допомагати військовим-мусульманам, а також – підтримати пропозицію щодо створення консультативного органу, який би підтримцував пропозиції МО щодо його зв’язків з мусульманськими країнами.

Муфтій Ахмед Тамім розповів про запровадження минулого року постійної місії Хаджу: організованої структури для здійснення Хаджу(паломництва) українськими мусульманами в Саудівську Аравію, що є важливим фактором для зростання іміджу України в мусульманському світі.

Щодо питання передачі території «старої мечеті» мусульманській громаді, то воно, за словами Мурада Каймаразова, голови Ради національно-культурних громад Миколаївської області, «виплило» ще 1992 року. Тоді влада міста не мала заперечень щодо передачі земельної ділянки, але вимагала створення мусульманської громади, яка організувалася 1994 року. На сьогодні питання досі залишається невирішеним.

Як РІСУ повідомляла у «Моніторингу релігійної свободи в Україні» за 2006 рік, приміщення мечеті на куті вулиць Котельної та Сиваської дивізії у Миколаєві зруйнувала у 1930-их рр. радянська влада. На цьому місці потім існували інші господарські будови, а сама ділянка, на якій збереглися залишки розвалин, стала частиною парку. 1997 року вона стала власністю міста. Тоді ж прийняли рішення про відведення мусульманській громаді земельної ділянки на вул. Котельній, на якій є залишки старої мечеті.

Таке рішення ухвалили на основі двох попередніх ініціатив обласної влади. Проте вже в кінці 1997 р. будівлі на території парку передали в оренду іншій організації, при цьому до акту інвентаризації потрапила ділянка із залишками старої мечеті, хоча попереднє рішення про передачу її мусульманам ніхто не скасовував.

Подібна ситуація склалася із частиною території колишньої мечеті на вул. Сивашської дивізії. У 1997 р. її передали Раді національних меншин і доручили підготувати технічну документацію. ДУМУ оплатило цю роботу. Але потім виявилося, що житловий будинок і частину гаражу, які тут розташовані, перед тим приватизували мешканці.

«У всій цій історії, – повідомляли в ДУМУ, – не було враховано рішення міськвиконкому з квітня 1995 р. «Про утвердження Історико-архітектурного опорного плану м. Миколаєва», за яким територія мечеті потрапила до історико-заповідної зони, а тому має особливий статус». Стаття 33 Земельного кодексу не допускає вилучення земель архітектурних пам’яток».

Джерело: РІСУ