Римський військовий табір Дідова Хата III

1976 р. Паспортна інформація

Римський військовий табір Дідова Хата ІІІ

Пам’ятка археології

ІІ ст. н.е.

Розміщення:

Миколаївська обл., Миколаївський р-н, Великокоренихівська сільрада, в 1,5 км на південний захід від с. М. Корениха.

Загальний опис:

Залишки римського табору Дідова Хата ІІІ знаходяться на степовому плато в 1 км від берегової лінії правого берегу Бузького лиману. Площа табору – 0,5 га.

Культурний шар потужністю до 1 м, переважно жовтоглинистий, насичений керамічними залишками, камінням та кістками тварин.

Найбільш важливими знахідками є керамічний та епіграфічний матеріал.

Римський військовий табір Дідова Хата ІІІ виник як одна з фортифікаційних споруд для охорони Ольвійської держави, яка була включена в склад провінції Нижньої Мезії Римської імперії. Площа табору була розрахована на розміщення гарнізону численністю в одну центурію. Під натиском кочівників в ІІІ ст. н.е. гарнізон залишив табір.

Табір було виявлено у 1974 р. експедицією Миколаївського краєзнавчого музею під керівництвом В.В. Рубана.

У 1975 р. проводилися дослідження загоном Ольвійської експедиції АН УРСР під керівництвом С.Б. Буйських.

Колекції зберігаються в Інституті археології НАН України.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Миколаївської обласної Ради депутатів трудящих № … від ? ?. ? ?.19 ? ? р.

Охоронний № : 1321.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: розпорядженням виконавчого комітету Миколаївської міської Ради депутатів трудящих № 556 від 8 вересня 1999 р. охоронна зона та зона регулювання забудови визначена в межах 50 м по периметру пам’ятки.

Основна бібліографія, архівні дані:

Буйских С.Б. Отчёт о раскопках римского лагеря Дидова Хата ІІІ в 1975 г. / Архів Інституту археології НАН України.

План розташування
План розташування