1976 р. Паспортна інформація

Античне поселення і некрополь Дідова Хата І

Пам’ятка археології

IV ст. – перша половина III ст. до н.е.

Миколаївська обл., м. Миколаїв, Великокоренихівська сільська Рада, в 2 км на захід від М. Корениха.

Загальний опис:

Залишки поселення Дідова Хата І і некрополя знаходяться на правому березі Бузького лиману. Площа поселення близько 2 га., площа некрополя близько 1 га.

Культурний шар поселення потужністю до 1,5 м, переважно сірозолистий, насичений керамічними залишками і кістками тварин.

Культурний шар некрополя доброї збереженості, гумусовий, потужністю до 0,40 м, зберігає керамічні залишки і кам’яні поховальні споруди.

Найбільш важливі знахідки: епіграфічний, нумізматичний, керамічний матеріал, знаряддя праці, терракоти, антропологічний матеріал.

Поселення Дідова Хата І засновано на початку 4 ст. до н.е., поселення входило в хору Ольвійського полісу. Жителі поселення займалися землеробством, рибальством. В 331 р. до н.е. поселення було зруйновано внаслідок війни Ольвії з Зопіріоном. Невдовзі після війни воно відбудовується і існує до другої чверті 3 ст. до н.е., коли гине під ударами варварів.

В 300 м на схід від поселення знаходиться синхронний йому некрополь. Поховальний обряд ідентичний обряду Ольвійського некрополю. Поховання – витягнуті, голова орієнтована переважно на схід. Під час розкопок виявлено 15 інвентарних поховань.

Розкопки на поселенні проводились в 1950 р. експедицією під керівництвом Ф.М. Штительман (Інститут археології АН УРСР), розкопки некрополя в 1969 р. експедицією Інститута археології АН УРСР під керівництвом В.В. Лапіна. Колекції зберігаються в Миколаївському краєзнавчому музеї.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Миколаївської обласної Ради депутатів трудящих № 370 від 20 липня 1978 р.

Штительман. Ф.М. Отчет о раскопках поселения Дидова Хата І в 1950 г. / НА ІА АН УРСР.

Лапин. В.В. Отчет о раскопках некрополя Дидова Хата в 1969 г. / НА ІА АН УРСР.