Заїзд

Заїзд

Zajazd został zbudowany prawdopodobnie w XIX wieku. Do lat trzydziestych naszego wieku stanowił całość z karczmą, której fundamenty odkopano w 1972 roku w czasie prac budowlanych. Na ich podstawie można wnioskować, że rozkład pomieszczeń był typowy i podobny jak w innych XVII i XVIII-wiecznych karczmach polskich.

Budynek, który przetrwał do czasów współczesnych, jest parterowy wzniesiony na planie prostokąta, murowany. Dach pierwotnie był kryty gontem, obecnie blachą. W części pomieszczeń zachowały się sklepienia żagielkowe i system ogrzewania przewodami w murach zewnętrznych. Obiekt jest własnością Nadleśnictwa Muszyna. Wewnątrz muzeum regionalne.

Джерело:

Muzeum Regionalne PTTK, prezentujące zbiory dotyczące historii i etnografii regionu muszyńskiego, mieszczące się w budynku dawnego zajazdu zbudowanego na przełomie XVIII i XIX w. W zachodniej części miasta znajdował się folwark wójtowski, (a później zespół dworski), który przetrwał we fragmentach do naszych czasów. Z dawnego zespołu dworskiego zachowały się budynki murowane: dwór starostów muszyńskich, zajazd i kordegarda wzniesione na przełomie XVIII/XIX w. W budynku dawnego zajazdu mieści się obecnie Muzeum Regionalne PTTK ze stałą ekspozycją dotyczącą m.in. historii i etnografii regionu muszyńskiego.