Вербовець с

Історичні адміністративні поділи

Згадується з 1439 р. [Грушевський М. С. Барське староство. – К.: 1996 р., с. 42]. У 1607 р. Станіслав Горецький виклопотав право м-ка і магдебургії, збирався будувати замок і міські мури. Під час воєн Б.Хмельницького м-ко зруйноване. У 1708 р. пограбоване козаками могилівського полковника Савви [АрхЮЗР, ч. 3, т. 2, с. 707 – 708]. За 3 версти від міста, у напрямку до с.Житники, між скелями на березі р.Батожок були рештки 2 стін, висічених зі скелі, заввишки до 10 саж. (21.3 м). На них є кілька нерозбірливих латинських написів, одна з яких читається: “Ecclesia Wierzbowiensis et Zytnicensis… anno Domini MCCCCXXXV” [1435]. За переказом, тут була церква чи костел; під час землетрусу штучні стіни рухнули, лишились вісічені зі скелі [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. 2 храми є [КВн].

9 травня 1439 р. польський король Владислав 3 записав Сеньку з Вербівця 40 гривень на селах Вербовець та Літнівці в Кам’янецькому повіті [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 249].

14 липня 1442 р. польський король Владислав 3 записав Вацлаву Спішу з Собачова 350 гривень на селах Вербовець та Літнівці (Wierbowcze, Letniowcze) в Кам’янецькому повіті Подільської землі [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 258 – 259].