1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Мохнате.

Турківський.

Церква Собору Пр. Богородиці. 1902.

Найдавніша дерев’яна церква, відома з документальних джерел, походила з 1794 р. Як подає у своїх записках архітект Тадей Обмінський, на дверях був напис: «MAJSTER IHNAT CHYTRYŁO» 1794». Отже її майстром був Гнат Хитрило. Це була дерев’яна триверха церква в бойківському стилі. Розмалював церкву громадським коштом у 1870 – 1873 pp. маляр Симеон Глинський. У 1902 р. стару замінила нова дерев’яна тризрубна трибанна церква, збудована за проектом Василя Нагірного. З 1949 по 1989 р. вона стояла закритою.

Дані мистецтвознавця Володимира Вуйцика.

«Діло». – Львів, 1903, № 87.