2010 р. На Львівщині реставрують Рудниківський палац

Дата: 19.02.2010

Міський голова Мостиськ (Львівська область) Ігор Чопко на міжнародному рівні задекларував готовність спільно із управлінням охорони культурної спадщини в 2010 році розробити проектно-кошторисну документацію для реставрації Рудниківського палацу, що в місті Мостиськах. Про це повідомив 18 лютого власкор ЗІКу з посиланням на голову Мостиської РДА Юрія Візняка.

За словами міського голови Мостиськ Ігоря Чопка, у цьому Рудниківському палаці під час І Світової війни містився штаб російської армії. Реставрований палац та навколишній ландшафт змогли б стати справжньою окрасою Мостиськ, а також пожвавити туристичний рух у львівському прикордонні.

У коментарі власкорові ЗІКу голова Мостиської РДА Юрій Візняк наголосив, що ідея реставрації Рудниківського палацу буде втілена у життя в рамках міжнародного Проекту «Фортмісія».

Довідка ЗІКу. Рудниківський палац, оточений садом, у Мостиськах – назвичайної краси архітектурне видовище. За дослідженням краєзнавців, після смерті власника палацу Антонія Страхоцького будівля передавалася із рук в руки. Цю власність успадкувала одна із доньок графа Борковського – Гелена. Вона була одружена з графом Едвардом Холонєвським. Однак напередодні Першої світової війни земський банк наклав арешт на маєток. І частину панських угідь роз’єднали.

Колись біля Рудниківського палацу був розкішний парк та гарний ставок з лебедями. Посередині водойми – острівець з альтанкою. У погожі літні дні графиня Холонєвська, яку народ мав за добру пані, часто веслувала по ставку у човні. А граф Холонєвський зібрав у Рудниківському палаці велику бібліотеку, переважно польською і французькою мовами, а також картини, порцеляну та бронзу. Однак усе було зруйновано під час Першої світової війни – у цьому палаці дислокувався штаб російської армії.

У 1930-х роках палац відновили для громадських цілей. Відтоді в цьому приміщенні функціонує школа.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»

Палац, який став школою

Рудниківський палац (тепер місто Мостиська) ховається у гущі дерев. Коли підійти ближче, розкривається чудове архітектурне видовище. Палац із вишневим дахом та конусоподібною ротондою. Споруда оточена садом, а на подвір’ї … спортивний майданчик. Незвичне поєднання як для палацу. Власне, вже кілька десятків років у приміщенні колишнього палацу розміщена школа. У його кімнатах зараз класи, а коридорами бігають школярі.

Мабуть, вчитися у палаці щастить не кожному. Коли ми приїхали, на подвір’ї було тихо та спокійно. Канікули, тому гулу дітей ми не почули. Не змогли побачити і класів, які колись можливо були вітальнями та відпочивальнями графині. Замок вражає колонами, які вишикувалися у ряд на його фасаді. Учні, як дізналися ми від місцевих мешканців, вчаться у класах із незвичайними вікнами.

У тій частині палацу, де є ротонда, розміщено два класи. Причому ці кімнати круглі. В одній із них кабінет біології, у іншій – кімната народознавства. У деяких класах досі збереглися гіпсові ліплення на стелі. Найбільше дивує, те що на подвір’ї замку-школи розташовані спортивні турніки, колеса. Справді, таке на території замку побачиш нечасто. Тут можна помилуватися історичною пам’яткою і одночасно повисіти на турніку.

Після смерті власника палацу Антонія Страхоцького будівля передавалася із рук в руки і врешті цю власність успадкувала одна із доньок графа Борковського Гелена. Вона була одружена з графом Едвардом Холонєвським. Однак напередодні Першої світової війни земський банк наклав арешт на маєток. І частина панських грунтів була розподілена.

Колись біля палацу був розкішний парк і гарний ставок, по якому плавали лебеді. Посередині ставу був острівець з альтанкою. В гарні погодні літні дні графиня Холонєвська, яка в народі вважалася доброю пані, часто плавала по ставку на човні. По берегах бігала сільська дітвора і графиня завжди кидала їм з човна гроші та цукерки.

Граф Холонєвський зібрав в Рудниківському палаці велику бібліотеку, переважно польською і французькою мовами, а також картини, порцеляну і бронзу. Однак усе було зруйновано під час Першої світової війни. У 30-х роках XX століття палац відновили для громадських цілей. Відтоді у цьому приміщенні є школа.

Аби дістатися до Рудниківського палацу, потрібно їхати електричкою чи маршруткою до Львова. А звідти із приміського вокзалу прямує електричка до Мостиська. Палац знаходиться неподалік залізничної станції “Мостиська”. Де точно розміщена будівля, вам підкажуть, якщо запитаєте про місце знаходження Рудниківської школи.

Варто їхати усім, хто любить милуватися красивою архітектурою. Тим більше, сюди можна організувати чудові екскурсії для школярів. Якщо ви вирішили повезти своїх учнів у подорож Львівщиною, тоді й завітайте у Мостиську. Школярам буде особливо цікаво подивитися, як це вчитися у справжньому палаці.