1966 р. Історія українського мистецтва

Про книжкову мініатюру південно-західної Русі можна судити по Добриловому євангелію (1164 p.), яке зберігається в Державній публічній бібліотеці СРСР ім. В.І.Леніна. Особливо цікаві тут зображення євангелістів. Так, наприклад, постать Марка вміщено ніби в маленькому одноверхому храмі. Архітектурне обрамлення постаті має площинний орнаментальний характер. Лінійно і площинне передано також різні предмети: табуретки, подушки, стіл, пюпітр і книги. Вгорі, біля купола, намальовано двох павичів. Постать євангеліста відзначається певною об’ємністю і масивністю, рух передано досить вільно і правдиво.

Мініатюри Добрилового євангелія цікаві також тим, що в них є в зародку всі основні риси, які стануть типовими для пізніших українських галицьких мініатюр. Тут особливо слід відзначити поєднання декоративних та суто графічних елементів у способі зображення.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 353 – 357.