1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Руда Монастирська (Монастирок).

Жовківський.

Церква Успення Пр. Богородиці. 1782.

В селі існував колись монастир оо. василіян. У 1782 p., як вказував напис над дверима, була збудована коштом Андрія Мавдрика і отців Степана Саковича та Григорія Саловича нова тризрубна трибанна церква на місці давнішої монастирської, що згоріла у 1775 р. В церкві зберігалися візитації холмського єпископа Йосифа Левицького з 1715 р. У 1880 та у 1927 pp. церква відновлювалася. Пошкоджена пожежею в часі другої світової війни, відбудована у 1941 р. У 1952 р. спалена. Тепер це тридільна безверха будівля, вищий двосхилий дах нави якої вінчає ліхтар з маківкою. З 1990 р. ведеться будівництво нової мурованої церкви.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 459.