Яришів с

Історичні адміністративні поділи

Згадується у кін. 16 ст. [Грушевський М. С. Барське староство. – К.: с. 123 – 124]. У к.18 ст. була друкарня Валеріана дзедушицького [АрхЮЗР, ч. 5, т. 1, с. 512]. За переказом, було місто, населене греками, які викопали у землі на лівому березі Лядави церкву. Її розмило водою. Вона була у старовинній частині м-ка, яка звалась Заритків [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Довідка у Вікіпедії:

В 1905 р. поруч існувало окреме село Ильяшевцы з церквою (7 верст від Яришева, 15 верст від Могилева) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 481]. Судячи з віддалей, це місце в полі на сэід від с. Яструбна, а на захід від с. Серебринці.

В 1905 р. поруч існувала окрема деревня Ярышевская Юридика (0.5 версти від Яришева) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 483].

виконкому Вінницької обласної Ради депутатів трудящих № 416 від 6 липня 1957 р. «Про уточнення обліку населених пунктів»: включити в облікові дані адміністративного поділу новоутворені населені пункти і населені пункти, які раніш не були враховані: Селище Яришівська МТС — Яришівської сільської ради. [Нині невідоме.]

виконкому Вінницької обласної Ради депутатів трудящих № 416 від 6 липня 1957 р. «Про уточнення обліку населених пунктів»: виключити з облікових даних адміністративного поділу населені пункти, що по різних причинах припинили своє існування: хутори Бурсалівка, Вільницька, Під Берестом, Турчани, Підлітки, Скакунове і селище радгоспу «18 МЮД» — Яришівської сільської ради.

Хата із с.Яришів Могилів-Подільського р-ну Вінницької області в Музеї народної архітектури України у Києві.