Монастир Мгарський

13 січня 1619 р. кн.Раїна Вишневецька (з роду Могил) дала Ісайї Копинському фундушевий запис на Мгарський монастир, надала монастирю села Мгар та Вільшанку.

17 лютого 1646 р. кн.Ієремія Вишневецький підтвердив право монастиря на с.Мгар [Бочкарёв К.П. Очерки лубенской старины. – М.: 1900 г., с. 3, 13].

Спасо-Преображенський Мгарський монастир 17 – 19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

МГАРСКИЙ МОНАСТЫРЬ, XVII-XIX вв. В состав комплекса входили построенные в разное время Преображенский собор, здание келий (не сохранилось), кирпичная ограда, колокольня, дом настоятеля, гостиница, теплая Благовещенская церковь.

Ансамбль значительно пострадал в годы Великой Отечественной войны. Сейчас ведутся реставрационные работы. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 290)

В 1756 р. монастир просив надіслати маляра київської каферральної малярні Григорія Семяровича для закінчення робіт [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 162].