2008 р. На Хмельниччині розкопали фортецю у фортеці

Дата: 03.09.2008

Меджибізька фортеця на Хмельниччині постарішала принаймні на три століття. На її подвір’ї під семиметровим шаром землі археологи відкопали ще одну кам’яну фортецю, побудовану литовським князем Ольгердом. А та, в свою чергу, зведена на земляних валах та будівлях Давньої Русі.

Розкопки допомагають чітко простежити і вивчити перехід від часів Давньої Русі до Литовського князівства. За легендами, в підземних ходах фортеці заховано золоту карету та кілька возів зі сріблом. Археологи вже знайшли завалений підземний хід. Нині вже розчистили чотири метри.

Юрій Толкачов, начальник Меджибізької археологічної експедиції: “Тут багатошарова пам’ятка. Ми знайшли фрагменти пізнього палеоліту на території фортеці, знаряддя праці пізнього палеоліту, яке відноситься до 30 тисяч років тому назад. Потім знайшли фрагменти Трипільської культури – це 5 тисяч років назад, фрагменти Древньої Русі”.

Меджибізька фортеця приховує ще чимало таємниць, кажуть археологи. Адже по-справжньому її досконало почали вивчати лише зараз. Через брак грошей робота експедиції просувається повільно, але їх знахідки вже поповнюють експозиції українських музеїв, повідомляє ICTV

Джерело: “Газета по-українськи”