Меджибіж смт

Костел св.Трійці

Костел св.Трійці

Храм засновано: 1546 р.

Коментар: Костел св.Трійці збудовано у 1632 р. Генріхом Сенявським – готичної архітектури. Кам’яна дзвіниця збудована у 1812 р. Братство засновану у 1760 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 540 – 546]. Костел збудовано в 1546 р. Сенявськими [Ульяновський В.І. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994 р., т. 2, с. 134]. Існуючий костел св.Трійці прецінь впевнено датують 1632 р., зв’язуючи фундацію з іменем Адама-Гієроніма Сенявського [Юрченко С. Роля мецената у виборі архітектурної програми: на прикладі хрещатих костьолів України 1 п.17 ст. – Пам’ятки України, 1993 р., № 1-6, с. 44 – 48]. Можливо, ця споруда змінила первісну. Зараз сильно зруйнований [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1986 г., т. 4, с. 222]. Парафіальний костел існував у 1772 р. [Litak S. Kościół łaciński w Polsce około 1772 r. – Rzym-Lublin: 1991.]. Мурований костел св.Трійці 1600 р. Парафія діяла в 1850 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 16].

Костел 16 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 96].

Костел 15 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Костел св.трійці 1632 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Вкладені елементи

Общий вид. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1986 г., т. 4, с. 222] 	Троицкий костел (руины), 1632 г. Расположен…
1978 р. 29 травня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 059-29.
1978 р. Фрагмент
1978 р. 29 травня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 059-30.
1978 р. Бічне рамено
1978 р. 29 травня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 059-31.
1978 р. 29 травня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 059-32.
1978 р. 29 травня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № 059-35.
1978 р. Вівтар. Вигляд із заходу
1992 р. Загальний вигляд з південного сходу
1992 р. Нава з видом на вівтар. Вигляд із заходу
1992 р. Південне рамено трансепту. Вигляд з північного заходу
1992 р. Нава з видом на західну стіну. Вигляд зі сходу (+)
1992 р. Арка та вікно у вівтарі
1992 р. Фрагмент стіни костелу на тлі башти замку
2003 р., листопад. Фото Петра Власенка (з дозволу автора).
2003 р. Фрагмент західної стіни
Крім полив’яних і розписаних вставок, у XVII столітті широко застосовували в обличкуваннях і теракотові керамічні щити, акротерії тощо. Наприклад, у…
Архітектурна вставка. 17 ст.