Плоцьк м

Плоцьк (пол. Płock) — місто в центральній Польщі, на річці Вісла. Місто на правах повіту. Плоцьк має низку акцентів пов'язаних з історією Русі. Зокрема, короткий час за Владислава Германа він був столицею Польщі. Цей король, що зрікся корони та став князем, був сином Казимира І Справедливого та доньки Володимира Великого – Добронеги. Він похований в кафедральному соборі Плоцька. В цьому ж соборі знаходиться копія так званих плоцьких дверей – романської пам'ятки, оригінал якої наразі знаходиться в Новгороді Великому в росії в соборі св. Софії. Загадкою є поява на цих дверях руських написів, які відтворені на копії дверей, що експоновані у Плоцьку. У музеї в мурах бенедиктинського кляштору Плоцька також зберігаються кубок і блюдо Конрада Мазовецького. На блюді зображено Агафію – його дружину та руську княжну та сина Семовіта – союзника Данила Романовича. В мурах кляштору збереглися дві замкові вежі та фрагмент муру палатіум Владсилава Германа, де народився Болеслав Кривоустий (поблизу годинникової вежі).

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".