1970 р. Дерев’яна архітектура України

В селі Маткові зберігся ансамбль дерев’яної церкви з воротами та оригінальною дзвіницею, яка має три яруси з балконом на другому ярусі, зверненим у бік невеликої площі перед південним фасадом церкви. Опасання церкви має чітку прямокутну форму і великий винос, під яким ховається’ низ церкви. Високі башти – середня з п’ятьох ярусів і бічні з чотирьох – мають такі розміри і форми складових частин, восьмериків і зрізаних наметів, що сприймаються вони як єдине, неподільне ціле. Досконалість пропорцій і пластичність форм споріднюють будову з витворами скульптури. Це особливо гостро сприймається здаля, коли в’їжджати в село через невеликий перевал по дорозі, що веде на Турку. Церкву будували майстри Іван Мельникович та Василь Іваникович у 1838 р., дзвіницю збудував Михайло Веклич у 1924 році.

Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 161.