Матків с

Церква Різдва богородиці

Церква Собору богородиці 1846 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 36].

Богородицька церква 1838 р. (дерев.) і дзвіниця 19 ст. (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 28].

Богородицька церква та дзвіниця 1838 р. (дерев.) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Церква 1833 р. (дерев.) і дзвіниця 1924 р. (дерев.) [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 343].

Дзвіниця 1924 р. (дерев.). Богородицька церква 1838 р. (дерев.) [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 190, 226].

Дерев’яна церква Собору богородиці 1838 р., майстри Самусь Мельникович, Василь Іванович [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 122].

Церква Собору богородиці 1838 р. (дерев.) та дзвіниця 1902 р. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Церква розташована на верхньому кінці села на головній вулиці. Вівтарем вона орієнтована на схід. Головний вхід на обійстя – з півдня. Дзвіниця-каплиця (дерев.) розташована на південний захід від церкви (в позиції А3). Спостереження М.І.Жарких, 6.06.1990 р.

Довідка на сайті

1970 р. Дерев’яна архітектура України