2000 р. Церкви України: Закарпаття

Матієво Виноградівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1937. (УГКЦ)

Стару церкву збудували вірники в 1710 p., коли Матієво було філією Нового Села. Її згадано в єпископській візитації за 1751 р. як церкву Покрови пр. богородиці, маленьку, бідну, вкриту соломою, забезпечену ледве трьома, чотирма образами, а також одним дзвоном та двома дерев’яними і двома скляними свічниками.

Нову дерев’яну церкву почали будувати в 1771 p., але в 1775 р. церква ще не була готова (а в 1797р. греко-католики користувалися каплицею латинського обряду). Ця церква простояла в селі аж до зведення типової мурованої базиліки в 1937 p., яку збудував будівельник з Вилока Йосип Ґейці. Стару церкву було обмуровано, а потім розібрано й винесено з новозбудованої. Тоді ж розібрано і дерев’яну дзвіницю. У 1949 р. церкву було перетворено на склад. Храм зняли з реєстрації 5 листопада 1959 р. і на 1962 р. він вже був закритий. Всі речі з церкви було забрано і вони пропали.

У 1991 р. храм повернуто греко-католикам. Було встановлено новий іконостас з новими іконами, стіни прикрасило нове малювання. Зі старої дерев’яної церкви збереглися чотири намісні образи.

Напис на образі св. Миколая повідомляє, що “Сій 4 Иконы даровали во Славу Божію обыватєліє Варицкіи 1898”. На образі Покрови написано: “Года 1898. Априля 6го писалъ Александер Иванчовъ | П. Півецъ и Учитель”.