Паспортна інформація

Могила М. Д. Леонтовича

Пам’ятка історії.

Розміщення:

Вінницька область, Теплицький р-н., Степанівська сільська Рада, с. Марківка, на сільському кладовищі.

Загальний опис:

В 1952 р. на могилі встановлено гранітний обеліск у формі зрізаного конусу. На обеліску орнамент з лавровим вінком та лірою і напис: “Видатний український композитор Леонтович Микола Дмитрович. 1877-1921 рр.” Навколо могили встановлена металева огорожа.

Історична довідка:

Микола Дмитрович Леонтович (13.12.1877 р. – 23.1.1921 р.) – український композитор, збирач музичного фольклору. З 1908 по 1921 р. проживав в м. Тульчині. До 1918 р. викладав музику і співи в Тульчинському жіночому єпархіальному училищі.

В січні 1921 р., коли М.Д. Леонтович перебував у своїх батьків в с. Марківці (тепер Теплицького р-ну), в ніч на 23 січня він був вбитий невідомим.

Взято на охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР від 21 липня 1965 р. № 711.

№ згідно Реєстру: 846