Христос у Никодима

Реставратор – Олександра Гливка.

Реставрована у 2005 р.

Основа ікони складається з однієї липової дошки шестикутної форми. Левкас – клеєкрейдяний, щільний, білого кольору, тонкий. Фарбовий шар – олійний та темперний живопис, позолочення на німбах.

Стан до реставрації

На іконі, у верхній частині, – лущення фарбового шару до левкасу. Горизонтальний кракелюр. Пізніші реставраційні втручання в авторський живопис – тонування в місцях втрат фарбового шару. Перемалювання авторського живопису. Потемніння лакової плівки та поверхневі забруднення фарбового шару.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування. Укріплено фарбовий шар. Знято поверхневі забруднення із зворотного боку. Усунуто пізніші перемалювання авторського живопису. Потоншено потемнілу лакову плівку та усунуто поверхневі забруднення з фарбового шару. Проведено тонування в місцях втрат та подряпин живопису. Після тонування ікону покрито шаром лакової плівки.

Опис

Сцена відбувається в приміщенні. На передньому плані у центрі зображені Христос та Никодим, які сидять, ведучи розмову. Постаті їх динамічні. Христос зображений ліворуч та розвернений у тричвертному повороті до співбесідника, голова ледь нахилена. Його ліва рука припіднята на рівні грудей і ліктем сперта на край столу, права – опущена. Права нога відставлена вбік. Лик Христа з великими очима, прямим довгим носом, тонкими вусами та рудуватою бородою, довгим волоссям, яке спадає на плечі. Навколо голови – гладкий золочений німб. Одягнений Христос у довгий яскравий червоний хітон та синій гіматій. Він сидить у масивному кріслі з фігурними декоративними деталями. Над його головою монограма червоними літерами: ΙΣ ΧΣ.

Праворуч сидить Никодим, розвернений у тричвертному повороті, його погляд звернений до Христа. Він теж у масивному кріслі з фігурними ніжками та спинкою. Його права рука припіднята на рівні грудей, лівою – спирається на крісло. Права нога відставлена допереду, а ліва назад. Зображений у профіль лик з невеликими очима, довгим прямим носом, густими вусами та гострою бородою. Одягнений Никодим у червону сорочку нижче колін, світло-фіолетовий плащ з зеленими вилогами, який скріплений на грудях фігурною золотистою фібулою. На голові червоний головний убір з золотистою прямокутною прикрасою посередині, увінчаною півмісяцем.

Позаду – великий сірий стіл, вкритий вохристо-жовтою тканиною, посередині якого стоїть свічник з запаленою свічкою та відкрита книга на підставці. Трохи далі біля стіни – шафа з книжками. У лівому куті – комин, в якому горить вогонь. Стіни кімнати оздоблені фігурними карнизами. Від постатей падають глибокі тіні. Праворуч, позаду, Никодима – стіна, яка розділяє кімнат. За стіною – двері з зеленою шторою.

З-за дверей виглядає хлопчик-служник. Його постать динамічна, він трохи нахилений уперед, а голова – назад, обома руками притримує штору. Права нога хлопця трохи позаду, а ліва виставлена уперед. Одягнений він в оранжеву сорочку та штани до колін, а поверх – у коротку вохристо-жовту туніку з короткими широкими рукавами, яка підперезана оранжевим поясом. На ногах – взуття жовтого кольору. Позаду яскраво-оранжева підлога з жовтими квадратами.

Література

Пещанський Володимир. Богородчанський іконостас // Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 14,16.

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Іларіон Свєнціцкий. Скит Манявський та Богородчанський іконостас. – Жовква, 1926. – С. 25. Іл. 6.d. табл. IV.

Возницький Б. Іов Кондзелевич // Історія українського мистецтва (ротапринтне видання). – Київ, 1964. – Т. 3. – С. 201.

Жолтовський П. М. Станковий живопис // Історія українського мистецтва. – Київ, 1966. – Т. 3. – С. 202, 203-204.

Словник художників України. – Київ, 1973. – С. 110.

Жолтовський П. М. Український живопис XVII -XVIII ст. – Київ: Наукова думка, 1978. – С. 58

Сидор О. Ф. Міські краєвиди й інтер’єри у творах Йова Кондзелевича в контексті архітектури Ренесансу // Українське мистецтво у міжнародних зв’язках. – Київ: Наукова думка, 1983. – С.73.

Овсійчук В. А. Майстри українського барокко: Жовківський художній осередок. – Київ: Наукова думка, 1991. – С.291, 318, 323, 324, 338.

Степовик Дмитро. Історія української ікони X -XX століть. Київ: Либідь, 1996. – С. 81.

Овсійчук В. Українське малярство X -XVIII ст.: Проблеми кольору. – Київ: ін-т Нарознавства НАН України, 1996. – С. 390, 396.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського (1698- 1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 36.

Скоп Петро. Дослідження іконографічних сюжетів цокольного ряду іконостаса Церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Манявського // Проблеми збереження, консервації, реставрації та експертизи музейних пам’яток. Тези та матеріали доповідей V міжнародної науково-практичної конференції. Київ. 24 – 27 травня 2005 р. – Київ, 2005. – С. 283, 284.

Виставки

Не експонувалася.