Одвірки дияконських дверей “архангел Гавриїл”

Інв. № Д 1020 ВІН – 7.

Реставратор – Наталія Білостоцька.

Реставровано у 2004 – 2005 pp.

Одвірки дияконських дверей прямокутної форми. Діляться на дві частини – одвірки із аркоподібним завершенням та верхня частина над піваркою, яка створює замкнене, масивне, скісне, глибоке шестикутне обрамлення для ікони “Зцілення сліпого”. По внутрішньому периметру обрамлення кріпляться профільовані планки. Площини обрамлення оздоблені різьбленим орнаментом. Зверху і знизу над обрамленням кріпляться чотири декоративні елементи ажурної різьби. З внутрішньої та зовнішньої сторін простінків одвірок кріпляться накладні рельєфні планки до середини одвірок, вгорі вони розділяють верхню і нижню частини. Основа одвірок складається з кількох дощок липи, склеєних і скріплених між собою. На зворотньму боці конструкції, навколо обрамлення, по периметру – отвори від тиблів. Зверху, по середині обрамлення, кріпиться кований гак, який виконує функцію кріплення твору до конструкції. Бокові простінки основи оброблені столярним інструментом вздовж волокон деревини. З лівого боку на внутрішньому торці виступають два кованих гаки, за допомогою яких кріпляться двері.

Левкас клеєкрейдяний, тонкий, щільний, білого кольору. Фарбовий шар – олійний і темперний живопис, позолочення, посрібленя тоноване під золото.

Стан до реставрації

Розходження та тріщини деревини в місцях, де вмонтовані гаки. Частини декоративної різьби рухомі. Втрачено профільовані планки праворуч на одвірках, внизу та вгорі, біля аркоподібного завершення. Тріщини левкасу в місцях стиків дощок, значна втрата зліва на обрамленні, незначні втрати по всій площині обрамлення, в місцях кріплень. Значне пошкодження жуком-деревогризом в нижній частині одвірок. Горизонтальний лінійний кракелюр. Незадовільний зв’язок фарбового шару з левкасом. Незначні втрати, осипання і потертя по всій площині одвірок. Перемелювання авторського живопису. Значні потертя позолоти, лущення, особливо на виступаючих частинах орнаменту та декоративної різьби. Окислення срібла. Потемніла, нерівномірно нанесена лакова плівка. Значні поверхневі забруднення.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування обох боків конструкції. Закріплено рухомі частини декоративної різьби. Закріплено авторський поріг до конструкції за допомогою тиблів. Закріплено левкас та фарбовий шар. Усунуто деформацію основи на аркоподібному завершенні. Знято поверхневі забруднення та потоншено потемніле лакове покриття на золоченні, посрібленні та живописі. Усунуто пізніші перемелювання авторського живопису. Закріплено деревину, пошкоджену жуком-деревогризом. Знято поверхневі забруднення зі звороту. Затоновано місця втрат та подряпин фарбового шару і позолоти. Після тонування поверхню твору покрито захисним шаром лаку.

Опис

На південних дияконських дверях зображені пророки Аарон та Моисей у повен зріст та розверненими у тричвертному повороті. Пророк Аарон сивобородий та сивоволосий старець із запалими щоками. Його темний лик з великими темними очима, довгим прямим носом та червоними вустами, які прикривають довгі вуса та довга кучерява борода. Одягнений Аарон у довгий яскравий червоний подир та білий ефод з короткими рукавами, перев’язаний червоним поясом. Ефод облямований широкими вохристими стрічками з орнаментом. Поверх – нагрудник з шнурками, на якому дванадцять коштовних каменів. На голові, поверх вохристого повою, одягнена багато оздоблена червона митра із невеликим золотим півмісяцем у наверші. Навколо голови – гладкий золочений німб, окреслений двома ритованими лініями. У правій руці Аарон тримає довгого темного посоха, увінчаного квітами, а лівій, піднятій на рівні грудей, – вохриста кадильниця. Над головою напис червоними літерами: Пр(о)рокъ Аарон. Зображений святий на вохристому поземі та золоченому орнаментованому тлі.

Пророк Моисей – старець із запалими щоками, великими округлими темними очима, темними бровами, прямим носом з горбинкою та довгою каштановою бородою і вусами, довгим каштановим волоссям, яке спадає на плечі. Від голови відходять два вогняні промені. Одягнений Мойсей у довгу темно-синю туніку та червоний гіматій. Навколо голови – гладкий золочений німб, окреслений двома ритованими лініями. Лівою рукою підтримує масивні скрижалі, а правою вказує на них. Водночас в цій руці Мойсей тримає довгого коричневого посоха. Над головою напис червоними літерами: Пр(о)рокъ Моисеи. Зображений святий на вохристому поземі та золоченому орнаментованому тлі.

Виставки

Не експонувалися.