Обрамлення ікони “Богородиця-Дороговказниця”

Інв. № Д-1020 Б-І-Н4

Реставратор – Оксана Войтович.

Реставрована у 2004 р.

Скісне глибоке обрамлення з аркоподібним завершенням розміщене в частині конструкції іконостаса. По периметру обрамлення з внутрішнього і зовнішнього боків прикріплені накладні різьблені планки. Зверху над обрамленням на темному тлі конструкції – декоративна рослинна різьба у формі умовного трикутника. Над обрамленням в глибокому ажурному різьбленні розміщена ікона видовженої по горизонталі овальної форми. Основа складається з кількох дощок хвойної породи та липи. На місцях з’єднань та кутах різьблень частково накладена паволока.

Левкас – клеєкрейдяний, білого кольору, нанесений на основу і різьбу тонким шаром. Фарбовий шар – темперний та олійний живопис, попосріблення і позолочення.

Стан до реставрації

Внаслідок всихання деревини верхня планка рухома. Ліворуч накладне кутове фігурне різьблення втратило з’єднання з основою. Угорі – тріщини різьби. Зворотній бік із забрудненням, впресованим в структуру деревини, вкритий пилом і павутинням. Угорі, вздовж аркоподібного краю, темні сліди від затіків. Сколи деревини.

На різьбленнях сітчастий кракелюр левкасу та його невеликі втрати – осипання, які були закріплені під час попередньої реставрації. Втрата контакту левкасу з дошкою й незначні осипання грунту з фарбовим шаром. Кракелюр левкасу вертикальний. Здуття, лущення фарбового шару, зсідання фарби на темних партіях живопису, на клеймах з живописом в середині рами. Значні поверхневі забруднення, впресовані в структуру фарбового шару. Значне потемніння старої лакової плівки. По всьому твору потертя позолочення, місцями проглядається левкас.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування конструкції з обох боків. Скріплено рухомі деталі декоративної різьби. Укріплено левкас, позолоту, фарбовий шар. Уснуто поверхневі забруднення, впресовані в структуру живопису, також із зворотного боку. Потоншено потемнілу захисну лакову плівку. Затоновано місця втрат та подряпин фарбового шару та позолоти. Після тонування поверхню твору покрито захисним шаром лаку.

Опис

Ікона з обрамленням та картушем кріпиться на дерев’яній прямокутній конструкції. Вмонтована в обрамлення, що складається з рами з глибокими внутрішніми торцями. Ікона має півкругле завершення, по кутах на рамі – декоративна золочена різьба. На внутрішній боковині рами, у медальйонах овальної та круглої форми, розміщено 16 зображень пророків та царів, угорі в центрі – ковчег. Внизу рами – золочене видовжене табло з гладким тлом, на якому частково зберігся напис. Обрамлення ікони умовно ділиться на дві частини. Верхню частину каркасу увінчує поперечний овальний картуш з глибокою золоченою рослинною різьбою, в якому уміщена композиція “Силуамська купіль”. Нижня – прямокутної форми з овальним завершенням, має подвійний виступ. Зображення в медальйонах виконані на гладкому золоченому тлі, поміж них – неглибокий ритований орнамент. (Текст клейма в нижній частині обрамлення майже повністю втрачений і прочитанню не підлягає.)